Parga

Roligt att jag skrev i mitt näst senaste inlägg att vi "får se hur länge vi står ut innan vi flyr". Inte så länge, visade det sig. Oskar och jag är sämst på att bita ihop och ha tråkigt, så när väderprognosen visade regn den veckan vi hade tänkt semestra i Sverige tittade vi på varandra och sa "Vi drar". Sagt och gjort, ett par dagar senare landade vi i Parga, detta vackra resmål som vi knappt hade hört talas om innan vi reste dit. 

Eftersom vi bokade så nära inpå avresa hann vi inte bygga upp några förväntningar. Vi hade egentligen först tänkt bo inne i Parga stad som ni ser på bilden ovan, men det hotellet försvann under tiden vi velade, så då bokade jag raskt ett annat hotell på Valtos beach, som ligger på baksidan av kullen på bild 1. En fullträff visade det sig. Mycket lugnare, och härlig utsikt från balkongen. Nära till Parga (5 min promenad) utan att bo mitt i smeten. 

Här satt vi mååånga timmar på kvällarna, läste och sippade på kallt rosé. Det var så varmt om dagarna att vi stannade ute på stränderna till halv sju-sju och åt middag sent, sällan före 22. 

Runt omkring Parga låg flera fina stränder och vi badade på en ny varje dag. Detta var en favvo, Sarakiniko. 
 
Vi hyrde mc i tre dagar och besökte olika små stränder och bergsbyar kring Parga. En dag hyrde vi bil och körde till Lefkas. 
 
 
Häftigast var nog ändå vandringen i floden Styx. Iskallt, stilla och alldeles, alldeles fantastiskt vackert. 

Längre fram blev det flera meter djupt och så strömt att det nästan inte gick att ta sig framåt trots att vi är vana simmare. Vi kämpade oss över köldhålen och värmde oss i solen på klipporna mellan varven. Vi körde mc dit och vandrade ensamma långt upp i ravinen. Kan tänka mig att det är mindre magiskt om man bussas dit tillsammans med femtio andra turister och vallas runt i grupp, men för oss blev vandringen i Styx resans höjdpunkt och ett minne för livet.

Om det hade varit lite mindre varmt hade vi nog gjort någon mer utflykt, till exempel till klosterbyn i Meteora...

eller till nationalparken Zagori, som ska vara en av Europas vackraste... 
 
... alt tagit en dagsutflykt till Albanien, som ligger två timmar norr om Parga. 


Det var andra gången i Grekland för oss och jag längtar redan till nästa gång. Jag skulle kunna tänka mig att återvända till Parga om vi gör en rundtur på de joniska öarna, men näst på min önskelista står en öluff i sporaderna. Håll tummarna för att Oske går att övertala. På hans önskelista står bara Kroatien, Kroatien, Kroatien.