Present

Gulliga Sofie kom hit med en present innan idag. Underbar lemon curd-doft. Perfekt nu när min gamla favvo, sweet lemon bodybutter, snart är slut. Tack gumman!

Nu blir det strax sängen för min del. 

Bakslag

Feber igen. Jag blir galen. Inget annat att göra än sova, käka ipren och ha dödstråkigt. Imorgon kommer Oskar, tack och lov.

Pojknamn

Ebba von Sydow ska ha barn och det fick mig att fundera på pojknamn. Flicknamn kan jag komma på hur många som helst, men pojknamn är svårare. Jag gjorde en lista på namn som jag kan tänka mig och frågade Oskar vad han tyckte om dem. Resultatet blev såhär:
 
Namn vi är överens om
Per
Alfred
Hugo
Malte
Adam
Erik
 
Oskar tveksam
Benjamin
 
Blankt nej från Oskar
Emil (eg. finast på franska tycker jag – Émile)
David
 
Blankt nej från Anna, men som Oskar vill mest
Frans
 
Det bör kanske poängteras att vi inte väntar barn, inte ens planerar barn inom de närmaste åren. Men vad tycker ni, har vi glömt något bra namn som skulle kunna passa på ett Ek/Svärdskt barn?
 

På benen med vårkänslor

Det ÄR bättre idag! Tjoho, vilken lycka. I eftermiddags kände jag mig pigg och stark så jag mötte upp Erika för en fika på Tufvan, sen promenerade jag ner till kontoret för att hämta lite saker och därefter tillbaka hem. Liten promenad, stor seger för min kropp mot influensan, he he. Solen sken, det var vår i luften och jag kände mig väldigt lycklig helt plötsligt. Jag inser att jag låter som världens dramaqueen, men i måndags var jag så sjuk att jag övervägde att åka till sjukhuset. Jag hade hög feber, var yr och helt ensam här på ruttna campus. Inte optimalt läge. Som tur är har jag väldigt snälla vänner och en rar syster som kom hit och såg till mig.
 
En annan positiv sak: jag är sugen på mat igen! Kött, getost, tomater och vin vill jag ha. Vinet får vänta, men en köttbit med en stor bit getost på får det nog bli ikväll ;-) 
 
Tänk, snart är vi här igen! Inte många månader kvar...

Lite bättre

Jag vågar knappt skriva det, men nu känns det som att det värsta är över. Febern har i alla fall gått ner, även om jag fortfarande hostar och snorar som en tok.

Innan idag lyckades jag till och med uppbåda tillräckligt med energi för att ställa mig i köket och göra plättar i mitt nya järn. En smått otrolig händelse sett till hur de senaste dagarna har varit. Nu vill jag bara bli frisk och pigg!

Klarvaken

Det här med sömnen går inte så bra just nu. Jag vaknar varje timme och håller på att bli galen av det. Feber, täppt, hosta. Igår orkade jag inget alls. Idag känns det som att jag kanske kan flytta ut på soffan och titta på tv. Vi får se.

Flunsan?

Herregud, så här sjuk har jag inte varit på flera år... Kan det vara influensan? Det var så länge sen jag var sjuk på riktigt att jag glömt hur det är. Fy. Ensam dessutom, utan en man som kokar te och pysslar. Ingen hit. Nu ska jag vila lite igen, hej så länge.

Här en bild på mor i soffan igår.

Kalas

Det har varit en jättetrevlig dag med våra familjer här. Vi åt lunch när de kom och sen tårtfika på em. Kajsa var den enda som fotade idag, så tills hon sänder över sina bilder får ni hålla tillgodo med en på tårtan. Frukttema blev det som ni ser – vindruvor, blåbär och mango. Rena hälsokuren.
 
Stort tack för alla presenter och blommor som jag fick idag. Jag har världens bästa familj och svärfamilj – otroligt generösa, snälla och fina...
 
Nu är jag helt däckad. Feber, hosta och näsblod. Jag kände mig halvsjuk redan imorse, men ipren, panodil och trevligt kalas höll det i schack. Det får nog bli sängen hela dagen imorgon. Jag hoppas verkligen inte att jag har smittat någon. Vi var dock rätt förkylda hela högen så det måste ha varit rena bacilldiskot här i min lägenhet... 

Jan. 25, 2013

Idag har jag jobbat från sängen, gjort en tårta och handlat. Mellan varven har jag vilat, dunderförkyld. Nu är Oskar här och imorgon kommer våra familjer hit. Det ska bli så trevligt.

Tårta in the making. Resultatet får ni se imorgon.

Ett sista filtinlägg

Jag vet att jag tjatar om min filt, men faktum är att den helt har förändrat mina kvällar. När det är riktigt kallt, som nu, har vi mellan 17 och 18 grader i lägenheten. Jag må vara en klen pipsill (Oskars ord), men jag mår inte bra när det är så kallt. Kylan liksom sänker mig mentalt. Jag blir låg och på hemskt humör och ringer Oskar och gormar om att vi måste flytta utomlands, att jag inte klarar ett år till i detta land osv. 
 
Nu är det första jag gör när jag kommer hem att sätta på filten på högsta effekt. Sen fixar jag vad jag måste fixa ovan filt och därefter stannar jag under filten tills jag går och lägger mig, varm och på gott humör. Oskar säger att det är hans bästa köp någonsin och jag är beredd att hålla med. 

Kämpa

För tidigt och för kallt.

Kalenderpresent

Jag fick en fantastisk kalender av Erika i födelsedagspresent. Hon har alltså målat alla bilder själv... Otroligt.

Mitt stjärntecken Vattumannen har jag som tavla sen tidigare. Här ser ni den och ett par till. Tack snälla Erika! 

Trött nu

Jag ramlade in här hemma för en timme sen. Det är mycket tekniktest under kvällstid nu vid terminsstart och jag blir ganska trött av dessa sena dagar... Dessutom behövde jag handla efter jobbet så jag fick pulsa bort till Ica i kylan. När jag kom hem var jag så trött att jag inte orkade fixa mat. Det fick bli frukost – smoothie, ägg och baguett. Nu ska jag titta på nyheterna och sen hoppa rakt i säng.

Tufvanlunch

Idag åt jag lunch med Erika på Tufvan. Pastasalladen var så salt att jag kände mig tvungen att avsluta lunchen med en riktig sockerbomb.

Limecheesecake à la Tufvan, mmm!

Min födelsedag

Idag fyller jag år. Jag älskar att fylla år! Egentligen skulle jag åkt till Växjö redan igår, men Oskar ville så gärna att jag skulle stanna en extra dag och det passade faktiskt riktigt bra. 

Jag sov ut imorse, sen jobbade jag några timmar och när vädret sprack upp till strålande sol tog jag en promenad alldeles själv. Det var helt magiskt ute...

På vägen hem gick jag inom kondiset och köpte semlor som vi fikade på här alldeles nyss. Notera tapeterna! Original från 1950. Det ni :-)

Jag har fått fina presenter, bland annat ett fint armband och en apple-mus av mor och far. På lördag har jag riktigt kalas för familjen uppe i Växjö. Åh vad jag ser fram emot att alla kommer upp till oss och vårt riktiga hem! 
 

Vinterbilder

Det har inte varit mycket till bloggande de senaste dagarna. Hela fredagen hade jag opponering (det gick väldigt bra) och lördag och söndag jobbade jag på Statoil med Kajsa.

Igår var det helt ljuvligt väder så efter jobbet drog Oskar och jag ut på långpromenad. Oskar ville ut på sjön, men jag vägrade.

Vacker skymning över Hjälmsjön, vår pärla.

Kaxig Oskar innan han gick ut på sjön för att visa att "isen visst håller". 


Här ser ni resultatet av Oskars lilla istest. 


Säkert tjockare is längre ut, men hela foten for ner i vattnet och lite blöt blev han allt, min älskade O.

Jag är lika kall som jag ser ut, trots underställ och extra raggsockor. Brr. Minus 17 var det när jag körde till jobbet på morgonen. 

På kvällen blev det pannkakor och ett avsnitt Sons. 

Under filten

Jag är så avis på Sofie som drar till Gran Canaria imorgon med sin mamma. Tänk: långa promenader längs stranden, frukost på balkongen, sol, ny energi och kvalitetstid med sin mamma... Underbart. 
 
Imorgon börjar vi inte förrän 10:30. Jag funderar på att ta sovmorgon, äta långfrukost och inte jobba alls på morgonen. Jag ska ju trots allt jobba hela helgen, så det vore skönt... 
 
God natt på er!
 

Vackra vinter

Några bilder från dagen. Vilket underbart väder vi har haft! Mycket surt att sitta inne och jobba hela långa dan... 
 
Den här bilden tog min vän Nathalie nere vid sjön imorse. Galet vackert!
 
Idag åt jag lunch med Stina, Edde och Maria. Äcklig lasange men trevligt sällskap. Maria har f ö tagit sitt förnuft till fånga och ska studera svenska i vår. Bra där. Nu ska jag titta över en uppsats och sen slänga mig på soffan och titta på Sveriges mästerkock, mitt favvoprogram. 

9

Denna välsignelse till filt... Jag önskar att alla hade varsin! Jag använder min varje dag. Idag på full effekt framför idrottsgalan, brr! ❄

Städsöndag

Idag städade jag motvilligt bort julen. Jag tycker det är så mysigt med julbelysningen och hade gärna låtit den sitta ett tag till egentligen. Dock så fyller jag ju snart år och då vill jag vårkänsla med grönt, tulpaner och lökar... 
 
Nu blev i alla fall lägenheten storstädad och fina tulpaner pryder vår nya vas.
 
Snart ska jag bege mig hem till Sofie och Henke och äta hemgjord pizza. Mums! Vi ska tala om Rom och klockan nio ska åtminstone jag se första delen av "En pilgrims död", som tokhyllades av Croneman i dn idag. 

Mål för dagen

Jag har två mål för dagen:
  1. Få upp Oskar ur sängen
  2. Äta en semla från Askelyckans konditori 

Rom

Tjoho, vi ska till Rom! 
 
Vi har velat lite fram och tillbaka om vår vårresa. Prag, Rom, Barcelona eller Amsterdam... Det blev Rom. Den 20 april åker vi och stannar i fyra dagar. Åh, vad vi är glada nu! 

Kosta

Efter en långfrukost begav vi oss till Kosta med Stina och Maria. Vi shoppade lite – både kläder och glas – och sen blev det minsann en drink i glasbaren! Min drink smakade dock väl mycket alkohol så jag bytte till Oskars alkoholfria. 
 
Jag tyckte att glasbaren var jättefin, men Oskar var mer intresserad av elen...
 
Nu har vi ätit gott och slappar i soffan. Skön lördag.

Räkor igen

Ja igår blev det räkor igen, med limonepasta och koriander, sallad och pommes och aioli (till Oskar). Och bubbel såklart.

Idag drar vi till Kosta. Jag vill ta en eftermiddagsdrink i glasbaren!

Proteinet

Jag bad Oskar ta upp lite proteinpulver till mig (som jag ska ha i mina fruktshakes, dvs. mycket små mängder). Han tog upp vad han ansåg vara en lagom stor påse.

Sihanoukville, Kambodja

Eftersom farmor har fått en iPad och blivit storkonsument av bloggar, kommer ett inlägg till. Hej farmor! Så himla roligt att du läser bloggen. Det är minsann starkt jobbat av en 90-åring att hantera appar på paddan och allt det tekniska!
 
Jag tänkte börja med tillbakablickar på resor här inne, lite då och då. Vi börjar med en resa som ni inte såg jättemycket av på bloggen, eftersom jag fick virus på kamerans minneskort när vi var iväg. Jag talar om Kambodja och vistelsen i Sihanoukville. Året var 2009 och jag reste med lillasyster Kajsa. Totalt reste vi runt i tio veckor – först sex veckor i Kambodja och Vietnam och sen en månad i Thailand, där Oskar och Christopher anslöt.
 
Efter att ha varit en vecka i tempelområdet i norra Kambodja, följt av några dagar i huvudstaden Phnom Penh, var det underbart att komma till kusten. Vi hade bara tänkt stanna här i några dagar, men både Kajsa och jag blev så förälskade i Sihanoukville och människorna här att vi stannade i två veckor. 
 
Hit till stranden Otres gick eller åkte vi varje dag i 14 dagar. Vi blev kompisar med människorna som ägde restaurangen och folket som jobbade på stranden. 
 
Den här mannen är en story i sig. Stringmannen kallade vi honom, av uppenbara skäl. Vi träffade honom först i Kambodja, och sen när vi åkte till en ö utanför Vietnams sydkust så var han fasen i mig där också, stolt spatserande i sina stringshorts. Kajsa och jag dånade nästan. Stackars hans barn (som också var med på resan).
 
Varje dag åt vi samma sak till frukost. Bananpannkaka med honung och en kokosnöt till. Ibland hände det att man tog en fruktsallad också. 
 
Dagarna på Otres bara flöt förbi. Mest låg vi i soldiset och läste böcker och promenerade längs de långa stränderna. Någon gång hände det att vi tog en båttur och en dag hyrde vi en egen moppe. I övrigt var det bara avkoppling som gällde. Jag minns dessa veckor som total harmoni. 
 
Här provsitter Kajsa vår moppe. Jag lät henne bara köra en überkort sträcka, för jag var livrädd för trafiken. Vi borde inte ha kört alls med tanke på vår moppe-ovana, men efter min heat stroke (jag cyklade fort upp för en backe en skitvarm dag och tuppade av) ville vi ha ett mindre fysiskt transportmedel.
 
Såklart var det mycket fattigdom och korruption i Kambodja. Säkerheten, speciellt på vägarna, var under all kritik. Hepatitsmittat blod och avsaknad av akutsjukvård (japp, inga ambulanser till exempel) gjorde att vår mor fick magsår hemma i Sverige. Det Kajsa och jag såg mest av var fattiga barn och sopor. Soporna undvek vi genom att välja trevliga, rena stränder. Barnfattigdomen var det svårare att värja sig mot. Vi köpte mat till barnen som de fick äta hos oss, vi köpte tandborstar, hårspännen, pennor, papper och andra saker som vi tyckte var bättre än att bara ge pengar. Trots misär och svåra livsförhållanden var människorna i Kambodja så vänliga och glada och våra veckor här blev ett minne för livet. Sihanoukville kommer alltid att ha en speciell plats i mitt semesterhjärta.  

Taste of Thailand

Pontan har landat i Thailand. Det firar jag med röd currygryta och mangoshake till kvällsmat. Ett pass yoga har det också blivit ikväll.

Ta sig samman

Jag somnade i soffan en kort stund efter jobb och när jag vaknade kände jag mig miserabel och deppig. Det var mörkt och jag kände mig ensam och saknig. Jag bestämde mig för att springa runt sjön. En joggingtur brukar alltid hjälpa, men inte idag. Noll endorfiner. Jag ringde Oskar för att få medlidande och hans uppmuntrande kommentar löd: "Ta dig samman". Mmm, tack för tipset. Vilket skitråd. 
 
Jag talade sen med Stina, som också kände sig ledsen och deppig idag. Det avgjorde saken. Jag hoppade på bussen och drog till Hov där S bor. Det blev tillslut en trevlig och mysig kväll i Stinas lilla lya. På vägen hem fick jag dock kasta mig av bussen och gå sista biten pga akut illamående, troligen åksjuka. Jag mår fortfarande ganska illa, så nu ska jag försöka sova. Vi hörs mer en annan, gladare dag. 

Nytonad

Imorse ägnade Oskar nästan en timme åt att tona mitt år. En färg i botten till utväxten och en i längderna. Det var inte så lätt för stackars O, som aldrig har tonat hår tidigare (det har inte jag heller för den delen), men jösses vad han gick in i rollen som frisör. Sitt si, sitt så, instruerade han mig och for runt med två olika färgburkar, penslar och handskar som värsta proffset. Såhär blev resultatet. Lika bra som på salong tycker jag!

Sons of Anarchy m.m.

Igår kom ju som sagt Oskar upp, och det var veckans höjdpunkt. Vi har börjat titta på Sons of Anarchy, men än så länge (3 avsnitt) levererar den inte, tycker jag. Tydligen ska serien bara bli bättre, så vi håller ut ett tag till. Om inte så byter vi till Homeland som också sägs vara sjukt bra. 
 
När jag vaknade och såg den blå himmeln imorse blev jag så glad. Såg framför mig en härlig långpromenad i Bokhultet efter frukost...
 
Sen insåg jag att Oskar saknades i sängen. Hittade honom sovandes ute på soffan. Tydligen hade jag snurrat som en galning inatt och Oskar "orkade inte väcka mig" så han gick ut på soffan istället.
 
Den där solen försvann fort (vi är ju trots allt i Växjö). Såhär grått och fult var det nere vid sjön.
 
Istället för promenad i solen blev det shopping och fika på Grand, och sen en snabbis inom Elvans pizzeria på vägen hem. 
 
Nu blir det ett avsnitt av Sons och sen ska vi äta ryggbiff. Bio får det bli en annan helg. Vi är båda för trötta idag. 

Det blev räkor...

... med pommes, limeaioli och sallad. Mums!

Värme, bok, vin

Jag har just landat i soffan under min värmepläd. Känslan av filten på 4:ans värme, tända ljus i lägenheten, en ny bok och ett glas rött. Vardagslyx. Imorgon kommer Oskar och jag längtar nästan ihjäl mig. Vi ska laga urgod mat hela helgen, sova ut, shoppa och gå på bio (julklapp från uni).
 
Idag är jag ganska slut. Jag sov nästan ingenting inatt. Först vaknade jag halv tolv, hungrig. Jag försökte ignorera det (går aldrig), men tillslut fick jag gå upp och fixa lite mat. Sen kunde jag inte sova för att jag var för kall. Hämtade då elpläd och ullstrumpor. Somnade. Vaknade genomsvettig, och så fortsatte det hela natten.
 
 
Den fina ljuslyktan har jag fått av Oskars föräldrar. 

Julklappar

Jag fick så fina julklappar i år. Tack familjen och svärfamiljen. Jag är så glad för allt. Nedan ses min nya mocca master. Tänk med kaffe jag kan bjuda på nu!

Fler nyårsbilder

Här kommer några bilder till från igår. Maten var verkligen helt otrolig, och goda var också de drinkar som Oskar svängde ihop åt oss. Eftersom jag jobbade idag drack jag inte mycket, men en mojito och lite bål slank ner. Trots det var det inte roligt när klockan ringde sju imorse. Hu. 
 
Här bad jag Stina ta en bild på mig och Oskar. Jättefin, var hennes omdöme om denna. 
 
Pontan körde fransk stil, som den bagare han har blivit. 
 
Stina, eller Taylor Swift?
 
Såhär pigg var Kajsa efter 11 timmars jobb på Statoil. 
 
Gott nytt år till er alla!

Menyn

Gårdagens meny bestod av vietnamesiska, färska vårrullar till förrätt, hjortfilé till huvudrätt och vit chokladmousse med limeskum till efterrätt. Fantastiska smaker. Hatten av för Pontan och pojkarna som fixade hela dagen! 

Medan vi väntade på Kajsa...

... åt vi friterad squash och preppade hjortfilén.