Campus

Vaknade till minusgrader imorse. Campus var höstigt och vackert. Jag börjar gilla Växjö. Om några månader kanske jag till och med trivs här...

Sofie och jag började morgonen med en promenad runt Växjösjön. Det är inte klokt så slappt det är att vara student idag. Eftersom jag har svårt att fylla mina dagar med läsning kan man ju passa på att glassa. Såhär slappt kommer jag aldrig mer att ha det i mitt liv, hoppas jag.

Jag passade på att fota på väg till skolan idag. Jag bor supernära Universitetet, tar bara 2 minuter att gå ner.

Här står jag framför skolan och fotar upp mot Campus. Jag bor ovanför backen.


Jag bor i de vita små husen, sockerbitarna.


Tufvan, studentcafé med mysig innergård och billig mat.


Nu ska jag äta mellanmål och sen sätta mig och läsa en stund.


Ikväll är jag bjuden till Sofie på middag. Kani ska såklart också dit. Fasen vad glad jag är för mina flickor, vi har blivit ett riktigt sammansvetsat gäng! Vi har bestämt att vi ska laga mat åt varandra en dag i veckan, det är mycket roligare att äta ihop. Man gör ju inte direkt några avancerade rätter när man lagar till en person, inte jag i alla fall.

Förresten har jag tagit mig en allvarlig funderare gällande min framtid och kommit fram till ganska så spännande och omvälvande saker. Nu återstår bara pappersarbete och ett par möten, men i nästa vecka kommer ni troligtvis att få veta. Åh, stora fjärilar i magen!

Strålande höstväder

Efter ett par dagar med regn och rusk var det skönt att vakna till en strålande höstmorgon i Växjö. Dagen började med seminarium där vi diskuterade läs- och skrivinlärning. Efter seminariet promenerade Kani, Sofie och jag till Willys och handlade. Nu har jag några timmars läsande framför mig innan jag ska gå på föräldramöte för Stina. Ska försöka hinna med en sväng om Trummen också för inte en chans att jag går in och kör ett pass när det är så vackert väder ute.

Hittade en bild på min kamera från helgen. Jag hade blivit tipsad om ett mysigt café inne i stan som heter Broqvists och eftersom mamma heter Broqvist i efternamn kändes det självklart att ta henne dit. Så i söndags förmiddag knallade vi ner och tog en fika där. Supergott, bra service och framförallt ett grymt bra utbud av kakor, bakelser, tårtor, mackor och pajer. Emma, du kan räkna med ett besök där på lördag :)

En Broqvist framför Broqvists.


På Broqvists hade de även osötade smarriga bakelser, så mamma köpte med sig två stycken till mormor och morfar som har diabetes. Vanligtvis är osötade kakor torra och tråkiga så morfar var i extas när han fick smaka dessa underverk.

Eftersom jag inte är så sugen på att läsa artiklarna om matematik tänkte jag skriva upp några saker jag längtar efter just nu:

- Helgen.
Oskar kommer hem och Emma kommer från Köpenhamn. Jag jobbar visserligen natt fredag och lördag, men på dagarna ska vi promenera, fika, gå på äventyrsbad, laga mat och umgås. På söndag kommer Oskars föräldrar upp.

- På tisdag nästa vecka tar jag tåget till Hässleholm för att hälsa på min jättegravida vän Emmah. Jag måste passa på, för Alice kan pluppa ut vilken dag som helst. Vi är helt lediga på onsdag så jag stannar i Hässleholm över natten. Mys, jag längtar!

- Vecka 42 kommer Oskar hem och är ledig en hel vecka så då hade vi tänkt åka till Köpenhamn över helgen. Jag har hört ryktas att det finns ett ställe där man kan äta brunch och i priset ingår fritt kaffe, te, bailys och champagne. I mina öron låter det helt underbart.

Vecka 43 åker Oskar till Kosovo så förvänta er inte så mycket aktivitet från mig då. Jag kommer att vara förkrossad, men jag kan inte bli för förkrossad eftersom v 43 och 44 är intensiv tenta- och skrivperiod. Skönt att ha mycket att göra, då går det liksom inte att bryta ihop. 

Oskar och jag har pratat om att åka iväg över en helg när han är hemma på leave i februari och när han kommer hem i slutet på mars ska vi ta en resa till Prag eller liknande. Är man bara hemma kommer det alltid saker i mellan, som träning, jobb eller studier. Jag tror att vi efter denna pärsen behöver en dos kvalitetstid ihop. 

Till alla er som har er käraste hos er - njut av varje sekund och glöm inte att hitta på roliga saker tillsammans. Det är fantastiskt att bo ihop och jag längtar nästan ihjäl mig efter att få träffa Oskar varje dag.

Jag lever

Dåligt bloggande i helgen, jag vet. Men jag har haft fullt upp med jobb fre-sön, mamma på besök och Oskar hemma. Så det har varit en intensiv men härlig helg. Jobbet var inte så härligt kanske, men det andra var bra. Eller jo, jobbet är bra, men trist att jobba 16-22 tre dagar i rad, speciellt när både Oskar och mor var här.

När jag kom hem ikväll började jag städa här hemma, mest för att jag var lite ledsen. Sen blev jag full i fan som jag brukar bli när jag städar så det blev en ordentlig skurning av lägenheten. Skönt, och ledsamheten känns  bättre. Det är alltid jobbigt de dagarna när Oskar åker, jag kommer nog aldrig att vänja mig känns det som. Och det är nog bra!

Nu ska jag sova för imorgon har jag massor att läsa och skriva.

Jag har förresten shoppat i helgen - jeans, mjukisbrallor, tröjor och en kofta. Plus att jag köpte skor förra veckan. Fina grejor - men nu är det köpstopp fram till lucia. Minst.

Recept

Detta receptet måste ni testa om ni gillar thaimat - världens godaste curry!

Stark (nja) thaikyckling med röd curry

Ingredienser

400 g kycklingfilé
2 tsk olivolja att steka i
Salt och peppar
1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
0,5 st chilifrukt
1 tsk finhackad ingefära, färsk givetvis
4 dl kokosmjöl - inte den fettsnåla varianten
500 g wokgrönsaker
Rivet limeskal efter behag, jag tar ca 1 msk
2 msk kycklingfond
2 tsk röd currypasta

Ris

Tillagning
1. Skär kycklingen i lagom stora bitar. Stek dem i olivoljan. Salta och peppra.
2. Hacka lök och vitlök och tillsätt dessa. Finhacka chili och ingefära och släng i dem också. Häll i kokosmjölk, grönsaker och rivet limeskal. Sist häller man i kycklingfond och röd currypasta. Koka i 15-20 min.
3. Servera med kokt ris.

Familjetips: Ta bara lite av den röda currypastan. Man kan hälla i extra i sin egen portion om man önskar starkare. Smaka er fram - själv öser jag alltid i extra chili och currypasta. Detta är en ganska snäll variant.

Värt att tänka på - I Sverige säger man att mjölk ger starka barn. I Kambodja fick jag lära mig att chili makes people strooong!




Kåren

Kvällen igår blev riktigt lyckad! Tjejerna hängde hos Sofie innan vi mötte upp resten av gänget nere på Sivans. Schlagerhits, härlig stämning och basgrupp 12 på dansgolvet - som upplagt för en superkväll!

Vår trio - Sofie, jag och Kani.





Kani, Mattias och David.


Rikard är också från Örkelljunga, men några år yngre än mig. Tro det eller ej, men jag är bland de äldsta i vår basgrupp.


Finns det något bättre att dansa till än gamla goa schlagerhits?


Nu blir det inga fler bilder, för jag måste lägga på en rem. Vi ska vara i skolan om en timme och prata igenom uppgifterna inför examinationen imorgon och innan dess ska ska jag duscha och äta frulle.

Combat

Tack för alla snälla kommentarer om nya frisyren. Jag är supernöjd- kul att fler tycker jag är tjusig :)

Ikväll gick Stina och jag på Bodycombat. Det var ingen hit - ett gäng tjejer och en stackars karl som slog och sparkade i tomma luften. Det var urlöjligt, men jag är trots allt glad att jag gick dit. Nu vet jag vad jag ska undvika. Jag har hittat tre pass jag gillar och två som inte passar mig alls. Boxning, kickboxning och bodypump funkar medan spinning och combat går bort. Fast i ärlighetens namn är jag nog mer en gym och löpartjej. Jag blir aldrig så trött på ett pass som när jag springer en runda i skogen själv, eller kör ett hårt pass med fria vikter i gymmet. Brottning är för övrigt den jobbigaste träningen jag provat på - alla kategorier.

Just nu sitter jag i vår fina soffa och varje gång jag sätter mig i den slås jag av hur bra den är. Den är snygg, skön och framförallt är den fast. Jag behöver aldrig puffa till kuddarna - vilket jag gillar. Jag är glad att vi hade is i magen och väntade tills vi hittade exakt en sån soffa som vi ville ha.


Som sagt, dags att sluta flumma. Sängen var det.

Ny frisyr

Kom just hem från frissan. Nu ser jag ut såhär:


Utan halsduk ser man hur kort det är! Jag har kapat 15 cm, minst.


Jag kände mig helt galen när jag kom till frisören - sa att jag ville göra en total makeover. Och det gjorde vi, som ni ser. Jag är jättenöjd, men det känns ovant. Nu ska jag koka lite ris och sen sticka iväg till skolan. Ikväll ska Stina och jag köra body combat, ska bli kul.

Lina, jag återkommer med receptet på curryn. Den blev grymt god kan jag meddela!


Röd curry

Ikväll ska jag träna och sen slänga ihop en röd curry. Jag älskar thaicurry, fast gör nästan aldrig det. Men nu när jag har massor av tid och ingen sambo som hatar thaimat ska jag ta mig i kragen. Mmm, det vattnas redan i munnen på mig!


Men först blir det plugg inför examinationen på fredag - Utbildningsväsendets styrdokument. Roligt värre! Och nej, jag skojar inte. Jag tycker det är grymt kul.

Effektiv morgon

Vilken morgon! Jag har duschat, ätit frukost, städat lägenheten, fixat prenumeration på DN (Smålandsposten var ingen hit) och ska snart sticka iväg och handla. Och klockan är bara nio! Måndag morgon brukar visserligen vara effektiv eftersom jag lämnar Oskar vid tåget så tidigt, men ändå. Och nej, det är inte lönt att lägga sig igen, för när jag kommer tillbaka har jag ångan uppe. Men gud så irriterande mitt beteende är. Varför kan jag inte vara normal och tycka om att sova på morgonen? Det hade varit så skönt att en enda gång kunna sova till klockan åtta. Nåja, det var det här med ilandsproblem...

Nu ska jag fixa det sista med min utredande text om retoriken och läraryrket och sen skicka in den. Klockan tolv har vi föreläsning i matematik. Yay!

Söndag

Vilken härlig helg det varit! Jag har varit ute massor - promenerat, jobbat i trädgården, fikat och umgåtts med familj och vänner. Oskar har av förståeliga skäl inte rört sig lika mycket. Han köpte en laptop i veckan och har mest suttit inne och pysslat med den, så jag tror inte det gått nån nöd på honom.

Imorse klippte vi Oskar. Pappas trimmer dog nästan - så tjockt hår har min man.


Sen tvättade vi bilen.


Jag älskar att tvätta bilar när det är varmt och soligt ute. Oskar var måttligt road.


När vi kom upp till Växjö åt vi middag på La Bella och nu har det blivit dags för te och kokosdrömmar framför tvn.


Denna vecka har jag mina första examinationer - matematikens betydelse och styrdokumenten. Skönt att det äntligen börjar hända grejor! Hittills har lärarutbildningen känts som puttra och pys, typ.

Nu ska jag återgå till mitt te och de goda kakorna :)

Lördagsmys

Det var härligt nere vid sjön - jag älskar denna årstiden! Klar, frisk luft men ändå varmt i solen. Nu har vi ätit god middag bestående av sallad, portstek, potatis och brunsås. Kanongott, men inget jag skulle ställa mig och göra en vanlig veckodag i Växjö direkt.

2/3 av systrarna Ek


Vackra Hjälmsjön


Roddstationen. Bästa badstället i byn.


Oskar dukade till middagen. Ser ni att chipsskålen och salladsskålen nästan är lika stora, haha.


Nu blir det Wallander i soffan. Riktigt härligt med hemmakväll, bara Oskar och jag. Annars brukar det vara full rulle på Hjälmsjövägen om helgerna...

En sambo i paket

Så här ser Oskar ut för tillfället. För er som inte vet skadade han sig på Livgardets hinderbana i tisdags morse. I sms fick jag veta att det 'bara' rörde sig om meniskskador (bägge meniskerna), en korsbandsskada samt en blödning i en muskel på baksidan av knät. Som Oskar själv uttryckte det, 'småsaker'. Sen kom han hem och såg ut såhär.

Ja, vad ska man säga? Jag antar att vi har olika sätt att se på 'småsaker'...
För tillfället kan han ta sig fram - att kalla det gå är en överdrift - men han har alltså inte blivit hemskickad från utbildningen (än).

Så ikväll ska jag pyssla om Oskar. Vi ska laga mat, kolla film och dricka vin.
Innan dess blir det en promenad med Kajsa nere vid sjön. Hjälmsjön är sanslöst vacker just nu, med alla träd som börjar skifta färg... Ska ta med kameran!

Just nu

Just nu på Stallvägen.


Rykande färska kokosdrömmar - doftar ljuvligt!

Bakning

Tjoho! Imorgon kommer mamma så ikväll ska jag baka. Jag ska göra kokosdrömmar och hallon- och blåbärspaj. Kommer att bli smarrigt. Det är första gången mamma är här så det känns extra kul.

För några veckor sen gjorde jag paj på vinbär och björnbär som jag plockat i farmors trädgård. Nyplockade bär är det godaste som finns...


Mums!


Nu ska jag iväg på en inför-tenta föreläsning och sen blir det som sagt bakning och säkerligen slapp i soffan framför Idol. Hörs sen!

Vilken grej

Hinner inte skriva allt nu, ska snart springa över till Sofie för fika och tvmys, men vill bara snabbt berätta vad jag och min mor kom fram till idag.
Jag måste försöka ta tag i mitt liv - att gråta dagarna i ända håller inte.
Och eftersom jag är en person med stort aktivitetsbehov måste jag hitta något att fördriva mina dagar med. Så nu har jag bestämt mig för att kontakta ett bemanningsföretag i Växjö och tala om för dem hur bra och arbetsvillig jag är. Jag kan tänka mig att göra allt - från att städa till att hålla föreläsningar. Jag hoppas jag kan få in en fot någonstans, för all ledig tid gör mig koko.

Skriver mer sen och lovar att hålla er uppdaterade på jobbfronten.
Nu - Sofies blåbärspaj, mums!

Eviga tisdag

Tisdag är min värsta dag. Måndag är helt okej. Onsdag likaså. På onsdagskvällen känner jag mig nästan lite glad, för då vet jag att mer än halva veckan gått. Men tisdagarna, som sagt. De är värst. Idag hade jag ett riktigt break down igen. Ledsen över allt, trots att jag har så mycket att vara glad för. Jag har världens bästa familj (och svärfamilj), fantastiska vänner och en otrolig pojkvän. Det är jag tacksam för - jag tänker på det varje dag. Men vissa dagar, när ensamheten och rastlösheten är som tyngst, får man lov att bryta ihop. Det är okej. Man gråter en skvätt (i mitt fall en flod) och sen tar man sig samman.

Ikväll kom Stina hit och jag lagade mat åt henne. Det blev kycklinggryta med purjolök och morötter. Ganska gott.


Idag köpte jag Pikasol för nu är jag trött på alla finnar som poppar upp i fejjan på mig. Stress, säger ni. Brist på omega-3, säger jag. Omega-3-fettsyror ger upphov till anti-inflammatoriska processer i kroppen och jag tror inte det är en slump att jag ett par månader efter jag slutade ta mina kapslar utvecklat ungdomsacne.


Nu ska jag sova. Ska jobba på Statoil klockan nio imorgon bitti. Skolan börjar inte förrän tre nämligen.

Oskar - jag

Helgen

Åh, vilken mysig helg det varit! Jag lever för helgerna, känns det som just nu.
I fredags körde vi till Kajsa och Christopher i Kristianstad och blev bjudna på kräftor, paj och annat gott. Kusin Julia och hennes Gustav var också där.

Lördagen blev en riktig festdag, med två stora kalas. Vi började hos Lina som firade med grillparty i trädgården och på kvällen begav vi oss till Helsingborg för att fira Emma, som också fyllt år i veckan. Jag glömde fota hos Lina, men inne i stan åkte kameran fram.

Ola, Emma och jag på väg till thairestaurangen.


Emma och Oskar. Världens bästa!


Anna J, Paka, jag och Emma.


Maten var fantastisk - Anna J och jag frossad i röd curry. Mmm!


Idag blev det besök hos mormor och farmor, och innan vi körde upp till Växjö en sväng om Klippan där Oskars syster Emma var. Härligt att komma hem och träffa alla nära och kära. Jag har blivit mycket mer hemmakär sen vi flyttade upp hit haha.

Nu ska Oskar och jag ta ett glas vin, äta fikon och kolla på Notting Hill. Söndagsmys när det är som bäst!

Äntligen action

Idag kom en bit av mitt vanliga, energiska jag tillbaka. Vadå, kanske ni tänker.
Jo, under de senaste veckorna när jag varit ledsen och nere har jag liksom känt mig handlingsförlamad. Jag har inte velat, knappt kunnat, ta mig för något alls. Jag har inte velat läsa (det har jag gjort ändå), inte velat gå ut, inte varit sugen på att träna. Jag har inte ens städat - och ni som känner mig vet att 2.5 veckor utan städning är extremt onormalt för Anna Ek.

Men, som sagt, idag poppade det upp lite energi från ingenstans. Jag har tvättat, strukit, börjat skriva på ett arbete om 'retoriken och läraryrket', läst igenom styrdokumenten inför nästa veckas seminarium, gjort lunch - och klockan är bara två. Jag har några timmar på mig till Oskar kommer med tåget från Stockholm. Jag kanske tar en sväng om stan innan dess, om jag hinner. Ikväll ska vi till Kajsa och Christopher i Kristianstad för att äta middag. Det ska bli så kul - jag har inte sett deras lägenhet än.

På lördag ska vi på Linas kalas i Klippan och sen vidare till Emma på kvällen. Känns som det kommer att bli en bra helg, att solen strålar gör det inte sämre direkt!

Hittade förresten lite bilder på min kamera. Kolla Lisa, vad fin orkidéen har blivit!


Förresten så ser jag ut som om jag kommit in i puberteten på nytt. Jag har fått en finnattack - hela pannan ser ut som prickig korv. Men vet ni vad? Det gör inget, för idag kommer Oskar hem, och vi har två långa dagar tillsammans innan han ska åka upp till Stockholm igen. Tjoho!

Onsdag

Imorse vaknade jag innan sju, det gör jag visserligen varje dag. Vanligtvis regnar det i Växjö, men imorse strålade solen så jag bestämde mig för att ta en morgonpromenad förbi slottet och runt sjön.

Såhär ser det ut på Campus på morgonen. Stendött. Alla sover.


Slottet var tjusigt i morgonsolen.


Efter skolan stack jag till stan för att shoppa presenter till helgens kalas. Sen mötte jag upp Sofie och vi gick på spinning. Fy fasen vad trött jag blev! Min kropp är inte gjord för att cykla - jag ska springa eller lyfta vikter. Så är det bara.
Efter träningen kom Kani och Sofie över till mig. Vi kollade fotboll och Idol, åt fruktsallad, popcorn och hade myskväll.

Så idag har varit en ganska bra dag. Visst, jag har bölat och känt mig ensam och olycklig, men gråtattackerna går över fortare nu. Vem vet, snart kanske det kommer en dag när jag inte gråtit alls? Då ska jag bjuda Kani och Sofie på tårta.

På tal om tårta. Mamma, du kommer att bli avundsjuk nu... Kani ska lära mig göra baklava, med nötter, dadlar, honung och filodeg! Hennes mamma gör bakelser och skickar med Kani hit - och jag har lovat att hjälpa henne att äta upp det hon inte orkar :)

Nej, nu måste jag sova. Jag ska jobba på Statoil 9-12 imorgon för att lära mig rutinerna. Dock har jag kommit fram till ett par grejor som jag måste göra för att överleva här uppe.

1. Skaffa dagstidning - jag saknar verkligen att ha tidning. Och nej, nätet är inte samma sak.
2. Plugga på biblioteket istället för ensam hemma. Hemma blir jag galen.
3. Träna hårt. Det är lättare att somna då.
4. Intala mig att jag inte behöver stanna här i 5 år om jag inte trivs. Man har ett val, som mamma säger.

Tillbaka i Växjö

Igår körde Oskar, Stina och jag tillbaka till Växjö. Det blev en lugn kväll med middag, vin och lite pyssel i lägenheten. Nu har jag lämnat Oskar vid tåget och ska snart hoppa in i duschen. Helgen har varit jättebra. Så fort jag kom hem till Öa sänkte sig ett lugn över mig. All panik och ångest jag känt i veckan försvann. Jag är så glad för min och Oskars familj - de är helt underbara! Vi har umgåtts, ätit gott, promenerat och bara slappnat av. Denna helgen var det nog precis vad jag behövde. Det är blandade känslor här uppe, jag både vill och inte vill vara här. Jag hoppas att jag snart börjar se Växjö som hemma, och kan känna mig lugn här. Och som pappa sa - det har ju hänt en del de senaste veckorna så det är kanske inte konstigt att det kommer en reaktion på allt nytt.

Hittade denna härliga bilden - Oslo - med Pontan och Anna i somras.
 

Nu börjar det hända grejor

Ja nu är det full rulle här. Massor med litteratur som ska plöjas igenom, inlämningsuppgifter, föreläsningar, seminarier mm. Kom nyss hem från en fyra timmar lång föreläsning om retorik och akademiskt skrivande. Mycket intressant, och bra för oss som inte har med oss djupa kunskaper i rapportskrivning från gymnasiet.

Sitter här och försöker få i mig lite lunch, om en halvtimme är det dags för nästa föreläsning, som handlar om digital kunskap. Det går inte så bra, att äta alltså. Magen har gått i baklås efter alla tårar denna vecka. Det är ensamt att flytta till en ny stad, där man inte känner någon. Dagarna blir väldigt långa och även om jag nu har mycket att göra är det ovant att vara själv. Jag saknar närheten till familjen, farmor, mormor och alla vänner. Och Oskar ska vi ju inte prata om...



Nä, nu får jag ta mig i kragen och rappa på. Skriver mer en annan dag, om skrivglädjen faller på. Just nu har den gått i dvala.

Hos Stina på Hemvägen

Sitter hos Stina på Hemvägen 4 och slappar efter en intensiv eftermiddag. Efter lunch idag cyklade Stina och jag ner till stan. Stina shoppade lite och vi tog en fika. Sen blev Stinas plånbok stulen och då fick vi helt plötsligt massor att göra - spärra kort, göra polisanmälan, beställa nytt bankkort, nytt ID-kort etc. Blä, så trist det är att det finns folk som snor andras grejor. Jag önskar att jag hade sett personen som tog kassen... Jag önskar det så innerligt, för då hade han eller hon fått möta en väldigt handgriplig Anna Ek. Grr!

Imorgon ska jag provjobba på Statoil på förmiddagen och på em har jag föreläsning mellan 13-15. Jag längtar till skolan drar igång på riktigt, för jag börjar bli rastlös av all ledig tid. Jag har förresten valt gym idag. Jag lutade först åt simhallen, där ingick äventyrsbad, motionssim, gym och alla pass för 250:- i månaden. Men sen gick jag ner och kollade in 'gymmet'. Det var enligt min mening inget gym. Bara en massa cyklar, löpband och maskiner. En pytteliten hörna med hantlar och ingen skivstång. Så nu blir det träningsanläggningen Komplett som ligger 5 minuter från Campus istället. Större gym, bättre maskiner och framförallt mer fria vikter. Där finns även en stor avdelning som var avsedd för pilatesbollar. Som student betalar man 200:- i månaden för gym och alla pass. Helt okej.

Nu ska jag snart bege mig tillbaka till Teleborg. Jag saknar Oskar så galet mycket, det går knappt att beskriva.