Äntligen helg

Solen skiner och det är fredag - nu lägger jag ner strandade prepositionsobjekt och satsflätor, tar bussen in till stan för lite impulsshopping och sen tåget vidare till Skåne! Åh, vad härligt det ska bli att komma hem. Efter allt tråkigt grammatikpluggande känns en jobbhelg riktigt avkopplande!

Tentor

Jag har varit lite frånvarande här de senaste dagarna. Anledningen stavas tentor. Inte nu, utan om två veckor. Dock har vi då tre stycken inom loppet av tio dagar, så man har inget annat val än att sätta sig ner och tentaplugga redan nu. Speciellt om man som jag är upptagen med jobb på helgerna. Idag har jag suttit sex timmar med övningsuppgifter och varvat med litteraturteori för att vila hjärnan. Det får räcka - nu blir det gymmet en sväng!

Förresten så kändes dagen igår grymt lång. Massor hanns med: en fyratimmarsföreläsning i brukstextanalys, lunch med Affi och Erika, två timmars grammatikplugg med gruppen i bibblan, städning av lägenheten, shopping på stan med Sofie, följt av käk på donken och bio (Farsan). Sen snabbt hem och svida om, fest hos David och slutligen dans på Sivans till ett inatt. Imorse var jag uppe åtta och sen har det bara rullat på med plugg, och plugg :)

BBQ

Idag blev jag sugen på grillade marshmallows. Jag testade att rosta dem över värmeljus, men det var ingen hit. Då fick Oskar en idé och började fixa och trixa. Efter en stund kom han med en ljuskopp fylld med alcogel, som han tuttade på. Det blev kanon, som ni ser.


Oskar klippte en bild på mig innan när jag satt och räknade ut LIX, läsbarhetsindex, på olika texter. Nu har jag dock lagt ner pluggandet för idag. Ikväll blir det OS och Melodifestivalen hemma i soffan.

Anja

Jag gillar Anja Pärsson. Därför blev jag glad när jag läste en bra krönika om henne i DN imorse. Jag gillar speciellt raderna om varför Anja inte passar in i normen för hur kvinnliga idrottare förväntas uppföra sig. I samma uppslag kan man läsa om hur hon laddar upp inför tävlingarna:

"Jag spelar samma spel om och om igen, Angry birds, ett spel där jag skjuter ner hus så att jag kan döda grisarna"

Haha, go Anja!

Härliga helg

Gah, vad pigg jag är! Igår kväll hade vi klassfest hos Anna och drog sen vidare till Stallarna och dansade några timmar. Det är lite kul, i vår klass har vi två Anna, en Hanna och en Sanna. Igår satt vi dessutom bredvid varann i soffan och just då kändes det väldigt komiskt, haha. Jag drog från Stallarna vid ett, men kom inte i säng förrän klockan var närmare två tror jag. Ändå vaknade jag strax efter åtta imorse och kände mig pigg och fräsch. Oskar sussar fortfarande så jag har parkerat mig i soffan med tidningar och Nyhetsmorgon. Funderar på att baka scones till frukost...

Idag står inte mycket på programmet mer än grammatik- och brukstextanalysplugg. Hu, vad mycket vi har att göra nu! Ändå spenderade jag fyra effektiva timmar på bibblan igår. Jag tänker dock att ju mer jag pluggar nu, desto mindre tentapanik kommer jag att ha v 10 och 11 (då vi har tre massiva tentor). Fast igår kväll när någon sa att man får minuspoäng för fel på grammatiktentan var det nära att den kom. Paniken alltså.

Igår hittade polisen förresten Paddan, så idag ska vi åka och hämta honom. Om han startar vill säga.

Med tanke på vädret är det nästan läge att plocka fram farmors rävskinnsmössa :)

Cravings

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Som idag till exempel. Jag hade planerat att under eftermiddagen plugga in primära satsdelar och bisatsinledare. Men när jag efter föreläsningen stod och fixade lunch ringde Sofie. Min bil är borta, sa hon. Eh, vaddå borta, undrade jag. Borta som i stulen, förklarade Sofie. Grr, vilka idioter det finns! Man undrar ju vad det är för folk som rör sig på campus? Inatt har två bilar brunnit här och det var bara några månader sen det var inbrott i Sofies lilla bil... Anyway, när vi ätit gav vi oss ut på biljakt. Vi trodde att de kanske dumpat Paddan (som bilen heter) nånstans. Haha. Det hade de inte, men vi fick en promenad iaf. 

Efter promenaden har jag känt mig okoncentrerad och slö. Jag somnade mitt i satsadverbialen och då bestämde jag mig för att ge upp för dagen. När jag vaknade efter min mininap var jag vansinnigt sugen på blåbär. Ni vet sådär galet sugen som man blir ibland, så sugen att man (om man inte haft några hemma) direkt hade kutat till affären för att införskaffa ett paket. Nu hade jag lyckligtvis flera sådana hemma - i mitt hem är blåbär, avokado och valnötter basvaror, så jag tinade en stor skål och slafsade i mig. Mums!



Nu ska jag köra ett snabbpass på gymmet (bröst, biceps, triceps) och sen laga mat. Ikväll blir det rostad potatis och fetaostfylld kycklingfilé samt nån sås som jag inte tänkt ut än.

Imorgon ska jag ta mig en rejäl dust med grammatiken eftersom det inte blev mycket gjort idag. Ev blir det en sväng på stan också, och på kvällen är det klassfest följt av röj på Stallarna som gäller. Kul!

Tulipaner

Tulpaner är mina favoritblommor efter liljor, så jag blev glad när jag hittade en fräsch bukett på Ica idag.


Kvällen har ägnats åt lite plugg, matlagning och mys i soffan framför OS.
Det var en jädra vurpa för Anja innan - jag blir lika rädd varje gång nån kraschar... Nu börjar dock ögonlocken kännas tunga så jag tror jag kryper i säng med 'Agnes Cecilia - en sällsam historia'. Imorgon har jag föreläsning på fm och på kvällen kommer Oskar.

Quicky

Wow vilken dag! Föreläsningen i brukstextanalys var brutal, men kul. Det kan nog bli spännande det här... Nu ska det bli skönt med träning för att rensa hjärnan. Rygg och axlar är det som gäller, yay.

Lat morgon

Idag har jag haft en riktig pensionärsmorgon. Jag vaknade av mig själv halv åtta, steg upp, satte på nyhetsmorgon, läste tidningen, åt frukost och drack kaffe. Det gör jag iofs varje morgon, så det var väl inget unikt i sig. Men sen stannade jag kvar i soffan, kollade på konditorn som bakade semlor i studion och lyssnade på intervjun med Elisabeth Höglund. Inte förrän klockan var halv tio insåg jag hur länge jag slappat. Halv tio är visserligen inte supersent, men det var tillräckligt för att jag skulle känna mig ineffektiv och lite lat.

Resten av förmiddagen har ägnats åt att läsa Vägar genom texten - en handbok i brukstextanalys. Imorgon ska vi ha vår första föreläsning i ämnet och jag hoppas att Ask benar ut vissa begrepp. För övrigt har vi 2 (!) föreläsningar imorgon, något som inte hänt sen vi började läsa svenska. Fantastiskt.

I övrigt har jag bara en sak att säga - ät semlor och ta hand om varann!

This week

Shit, tre inlägg på en dag! Det har nog inte hänt sen, jag vet inte när... Veckan har börjat på ett alldeles strålande vis, utan att det egentligen har hänt något alls. Det är väl konsigt hur det kan vara ibland? Man vaknar och tror att det är en helt vanlig måndag, och sen visar det sig vara en magisk måndag.

Vi startade dagen med seminarium i litteraturvetenskap. Det var som vanligt kanon, jag trivs i klassen och tycker allt vi gör är kul. Galning, tänker ni kanske. Inte alls, säger jag. Jag tycker det är så himla spännande att plugga svenska, även om det stundtals är tungt och svårt. Till och med grammatiken börjar lossna för mig - där har jag dock fått anstränga mig för att se tjusningen ;)

Jag lunchade med Kani och Erika och hade en snabbgenomgång av fredagens föreläsning med dem. Martina tittade förbi och varje gång vi träffar någon från BG 12 blir vi lika glada.

I det stora hela börjar jag trivas bättre här uppe. Jag längtar fortfarande hem, längtar efter att ha ett jobb och ett normalt liv igen, men det känns som att jag börjat gilla läget. Det finns några få människor här som får mig att må väldigt bra, och jag är glad över att ha dem i mitt liv. Dock märkte jag just att jag fortfarande benämner Växjö som 'här uppe' och Öa som 'hemma'. Men Rom byggdes som sagt inte på en dag...

Det verkar finnas en viss förvirring bland mina nya vänner angående mina gamla bekantskaper, och det med rätta. Det finns väldigt många Annor och Emmor. Så här kommer en snabbgenomgång:

Anna Nilsson. Född -86, jobbar på bank, är ihop med Henke och en jävel på segling med hobie.
 

Anna Nilsson nr 2, här med Pontan. Född -87, har hästar, hundar, ruggigt snygg rumpa och är Statoils vassaste säljare.


Anna Jacobsson. Född -89 och partypinglan nr 1, spenderar större delen av sitt liv på resande fot med en bucket i handen. I Thailand för tillfället.


Emma Isaksson. Född -86, är sjuksköterska, har radikala åsikter om mycket och den person som vet mest om mig.


Emmah Håkansson. Lägg märke till h:et. Emmah är den enda Emman som stavar så. Emmah är född -85, snart gift med Robban, mamma till Alice, bor i radhus i Tyringe. Kommer att döda mig för denna bilden.


Emma Svärdh. Syster till Oskar och äldst av Emmorna. Bor i Köpenhamn, jobbar som aerobicinstruktör, pluggar Human Rights, gillar glass och är en av de klokaste jag känner. 


Emma Elversson, även kallad Emma Långben. Född -86, har grymt långa ben och djupa smilgropar. Bor i Lund med Anton, pluggar juridik och bangar aldrig en fest.


Eleonor "Elle" Danielsson. Får kvala in bland Emmorna. Ölänning, född -86 som pluggat till hälsocoach, jobbar på gym och har en förkärlek till kroppkakor. 


Det var Annorna och Emmorna. Resten får vi ta en annan dag. Ber om ursäkt om jag glömt någon, hehe.

Nu ska jag sammanfatta mina anteckningar från litteraturen och sen köra ett benpass på gymmet. Kanske jag slänger ihop en stroganoff ikväll? Vi får se.

Uppdatering helgen

Jag har haft en kanonhelg hemma i Öa. Väldigt busy, men det är ju då jag trivs som bäst. När jag kom till jobbet i lördags fick jag en glad överraskning - jag skulle jobba med Anna! Jag gillar alla jag arbetar med, men det var extra kul att jobba en helg med Anna igen, eftersom vi hade helgerna ihop tidigare och är väl inkörda med varann.

Anna och jag i Oslo i somras.


I lördags kväll körde jag in till stan och blev bjuden på en urgod middag av Emma och Rasmus. Eller ja, Rasmus stod ensam för kockandet, rättare sagt. Jag åt mitt livs första plankstek och det var grymt gott. Jag åt och åt och åt. Och sen åt jag lite till, haha. Härligt! Rasmus skulle ut och ta några öl med sina kompisar, så han droppade av vid halv tio. Emma och jag stannade inne eftersom vi bägge skulle upp och jobba dagen efter. En mycket mysig kväll blev det. Åh, vad jag skulle vilja bo nära alla mina vänner...

Jag har ingen bild på kärleksparet Emma och Ramus, men väl en från Emmas födelsedagsfest i september. Från vänster ses Emmas mamma Bettan, Ola, Emma et moi.


Söndagen var mer dramatisk. Det var strul på jobbet non stop, kändes det som. En kraschad kassa, två smitningar inom loppet av 5 min, allmänt kaos och massor med folk. Men så blir det ibland - det är bara att jobba på och se glad ut. Mamma fyllde förresten 51 år igår och hade kalas. Eftersom jag fick jobba över missade jag det, men jag hann träffa mormor, morfar och farmor innan Stina och jag begav oss upp till Växjö iaf.

Mamma, farmor och mormor hemma i Hjälmsjö.



Alice

Äntligen ville blogg.se samarbeta. Njut av de underbara bilderna på mitt lilla fadderbarn Alice!

Först några bilder från dopet i Matteröds kyrka.


Erik, Robban (far), Emmah (mor) och jag.


Lägg märke till prästens röda mantel. Den är från 1600-talet och får bara användas vid speciella tillfällen.


Två stolta faddrar och en sovande Alice. Hon sov för övrigt sig igenom hela dopet - inklusive när hon fick vatten på sig. Tuff tjej!


Emmah och Alice i församlingshemmet.


Emmah och Alice på besök i Örkelljunga för ett par veckor sen.


Alice och en väldigt barnbarns-sugen Monika.


Vad fina ni är, bägge två!


Jag har två favoritkort på Alice. Detta är det ena.


Och här är det andra. Här ser det ut som Alice tänker 'amen ge dig nu med den där kameran...' Det ligger nog nåt i det, för när Alice kommer blir jag manisk med kameran. Jag vill fota allt, allt, allt.


Kärlek!


Puss på er hela familjen Huth. Hoppas vi ses snart igen!

Meningslös dag

Jag är på dåligt humör. Det finns flera anledningar till detta, men en av dem är att dagens grupparbete kändes som totalt bortkastad tid. Att jag dessutom har svårt att sova på nätterna gör mig inte mindre tjurig. Efter att ha lämnat tjejerna i biblioteket, med argumentet att jag inte fick ut nåt av att jämföra svar på ordklassuppgifterna, gick jag hem och pluggade själv. Detta fick mig på lite bättre humör. Sedan gjorde jag en romananalys av Vinterviken samt läste färdigt det sista inför måndagens seminarium i litteraturvetenskap.

Imorgon har vi grammatikföreläsning hela fm och därefter kör jag hem mot Örkelljunga. Jag jobbar helgen på Statoil, men på lördag kväll ska jag in till stan och hälsa på Emma och Rasmus en sväng. Det ska bli kul!

Nu ska jag ta en powernap innan jag går över till Sofie som fyller 21 år idag. Grattis gumman!

Det finns humor

Det är glädjande (presens particip) att de som komponerar våra övningshäften i ordklasslära ändå verkar besitta någon slags humor. Hör bara på denna övningen:

Irländaren McDavid, som i finsk hamn embarkerat en trälastad ångare, destinerad till Cork, blev utnämnd till professor, eftersom han skrivit och redigerat två avhandlingar i ordklasslära. Väl hemkommen hade han börjat spela specialkomponerad musik på säckpipa. Han blev så fascinerad av detta, att han snart glömt bort alla existerande ordklasser. Förtvivlad över detta, har han omedelbart rest tillbaka till Finska viken.

Jag är kanske svältfödd på roligheter, men jag kunde inte låta bli att fnissa när jag satt och skulle ta ut preteritum particip och supinum i texten.

Nu - back to work!

Plugg

Nu snurrar det i mitt huvud. Inte nog med att grammatiken är svår i sig, sen jag gick i skolan har dessutom allt bytt namn. Imperfekt har döpts om till preterium och predikatsfyllnad kallar man numer subjektiv eller objektiv predikativ. Jaha, där ser man.

Jag har suttit och kämpat mig igenom tolv sidor med övningsuppgifter, bla kring preterium particip, subkonjunktioner samt nominalfraser. Nu ger jag upp och går till Ica för att handla smågodis!

Ikväll blir det pizza och Melodifestival-mys med Sofie, Kani och Josefine, härligt!

Bildstrul

Jag har försökt lägga upp bilderna från Alice dop i två dagar, men det fungerar av någon anledning inte. Gör ett försök senare ikväll! Nu måste jag återgå till grammatiken, och i eftermiddag blir det ett pass på mitt nya gym!

Hemlängtan

Vaknade med en enorm hemlängtan. Längtan efter Oskar, familjen, vår gamla lägenhet, efter trygghet...

Som tur är har jag inte tid att bryta ihop. Istället ska jag hoppa in i duschen, spola bort tårarna och sen sätta mig ner och skriva. Allt annat är klart och jag känner mig i fas rent tidsmässigt, så jag vet inte varför jag är så nere?

Grammatikövningarna som las upp på first class igår var förresten rent brutala. Inte för att jag är någon stjärna på grammatik, men det var massivt. Så helgen lär gå ut på repetition, repetition och repetition...

Här kommer lite pepp-bilder!



Äntligen

Nu börjar det hända grejor. Idag hade vi introduktion till vår Workshop, en frivillig skrivträning för blivande svenskalärare. Det var ord och inga visor vill jag lova!
De allra flesta nya lärarstudenter skriver uselt, alldeles för uselt för att ens få kalla sig lärare, tycker Sofia Ask, vår lektor. Hon lät meddela att hon kommer att drilla oss, att vi kommer att hata henne och förbanna henne, men att de som klarar sig igenom hennes nålsöga kommer att vara oerhört tacksamma och trygga i sin blivande roll.

Ni kan ju själv tänka er hur det blev, folk blev svinrädda. Även jag - kvinnan är sannerligen skrämmande i hela sin uppenbarelse. Men jag kände mig också tacksam. Tacksam för att det finns någon som vågar ställa krav, någon som vågar vara brutalt ärlig men som samtidigt kommer att jobba häcken av sig för att vi ska bli så bra som möjligt.

Nu har jag mycket att göra. Jag ska skriva en reflekterande text över min skriftspråklighets historia, ett referat av en artikel, läsa ut två skönlitterära böcker samt en artikel kring texttolkning.

Dessutom ska jag denna veckan:
Boka flygbiljetter till Kroatien
Ta tag i min kommande VFU-placering
Hämta mina senaste tentor
Lista mig hos en tandläkare här i Växjö
Ringa CSN och ordna med nedsatt lån
Göra en kurs i elementär svenska grammatik på nätet

Men det är bra, jag är aldrig så effektiv som när jag har ruggigt mycket att göra och måste arbeta under tidspress. Då är jag som bäst. Som sämst är jag när jag har oceaner av tid - då får jag ingenting gjort, inte ens det lilla jag borde göra.

Nu ska jag koka kaffe, placera mig i soffan och inte lyfta mig därifrån förrän jag har tvättid senare ikväll. 200 sidor i 'Apelsinflickan' borde hinnas med ikväll...