Tempo

Det här gick ju smärtfritt. Jag kom in i ett bra flow i eftermiddags och skrev klart tentan nu ikväll. Men hu, vad jag är kritisk mot mig själv... Jag får alltid ett infall att bränna upp och radera tentan från hårddisken i slutskedet.

När mamma har läst och gett respons brukar det kännas bättre, men riktigt lugn är jag inte förrän Kajsa läst och okej:at texten. Sjukt, jag vet! Men det känns ändå bra att veta att ingen, ingen är hårdare mot mig än jag själv (det skulle möjligen kunna vara fröken A då).

Nu fick jag helt plötsligt tre lediga dagar innan Island. Jag tror jag fyller dem med polistextläsande i sängen - ett underbart sätt att tjäna pengar :)

Förresten! Jag har världens bästa mattips till er som gillar avokado.

Stek i lite olivolja och krydda med svartpeppar och flingsalt. Fantastiskt!

Tentar

Hemtentan är riktigt kul! Ämnena är bra och frågorna lagom kluriga. Det går väldigt lätt att skriva när man i sin tenta får använda ord som rövspark och kojävel :) Jag passar på och njuter för ordvalet passar bara inom ramarna för språksociologin på ämnet fult språk, fniss. 

Halsont och språkhistoria

Ja vad gör man när man både har ont i halsen och massor med svår språkhistoria att plugga in? Laddar med paj och en stor kanna te, såklart!

Fyra timmar senare kände jag mig betydligt piggare och laddad inför tentan imorgon. Vi har en hemtenta i språksociologi - ett roligt och lättbegripligt ämne (till skillnad från språkhistorian då), så jag ser verkligen fram emot att skriva!

Vi hörs kanske i helgen om jag har tid. Jag ska jobba en dag och på söndag kommer Oskar upp. Annars blir det efter Island :)

Island

Ni som inte är intresserade av min Islandsresa kan sluta läsa nu. Programmet för veckan ser ut följande:

Måndag: Avresa till Island och vi kör direkt från flyget till Blå lagunen. I Blå lagunen-bassängen finns en bar där man kan köpa drinkar med sitt armband och betala när man går ut, vilket låter bon :) Klockan 19 äter vi kvällsmat (tvårätters) på Eldhestar.

Tisdag: Frukost på hotellet och sen avfärd mot Reykjavik. Där blir det Eddamuseum och shopping. Vi äter hummersoppa i hamnen och på eftermiddagen gör vi en exkursion till Tingvallarna, Gullfors (vattenfall) och Geysir - utflyktsmålen kallas den gyllene triangeln. På kvällen käkar vi tvårätters på Eldhestar och har sen en kvällsföreläsning.

Onsdag är den mest späckade dagen. Den bjuder på: Föreläsning om skrivande och språk för studenterna på lärarhögskolan i Reykjavik (Sofia föreläser på engelska). Vi ska upp och berätta om hur vi upplevde den språkliga övergången från gymnasie till universitet. Sen fikar vi och därefter kollar vi in lärarhögskolans superfina avdelning med läromedel etc. och deras skrivcenter (motsvarande Linnéuniversitetes Textverkstaden). På em gör vi ett skolbesök på en gymnasieskola och senare på em far vi tillbaka till högskolan för att delta i ett seminarium om akademiskt skrivande. Vi äter som vanligt tvårätters på Eldhestar på kvällen och innan vi stupar i säng har vi en föreläsning.

Torsdag (enligt mig den bästa dagen): Efter frukost kör vi långt österut till byn Vik där vi äter lunch och köper ullvantar. Vi tittar på vattenfall och lavafält längs vägen. På eftermiddagen har vi 2.5 timmars turridning och efter det slänger vi oss i hotellets badtunna. På kvällen äter vi avskedsmiddag (trerätters, woho!) och myser.

Fredag: Frulle, utcheck, shopping på flygplatsen (islänska lakritskolor och annat gott). Hemma i Växjö 21.45, om allt flyter på. 

Wow, säger jag bara. Fasen vad kul detta ska bli! Fatta att vi är den första gruppen lärarstudenter som får följa med på det här. Där blev en hel del internaliseringspengar över eftersom inte alla i klassen ville följa med och de pengarna ska vi använda till att bjuda de stackars fattiga isländarna till Sverige nästa år. Seriöst alltså. Så nu måste man komma på vad fan Småland har att erbjuda... Det får bli Kosta Outlet, som A sa :) 

Beslut

Nu har jag bestämt mig. Det blir språkvetenskaplig fördjupning för min del. Om ett år ska jag skriva en C-uppsats och det känns som att jag har ett riktigt intressant ämne på G! Jag brainstormade med A idag och nu känner jag mig grymt taggad inför nästa år.

Nu ska jag pallra mig bort till gymmet för ett kort styrkepass. Jag ska försöka att inte chocka min (numera) slappa kropp.

Åhh, förresten! Vi har fått det fullständiga programmet för Island och det känns som att det kommer att bli en totalt underbar resa. Återkommer om det senare ikväll :)

Helgen

I helgen har det varit full rulle så jag har varken haft tid eller lust att blogga. Tandläkarbesöket gick bra och jag har nu en fin, fastlimmad tand som jag inte behöver plocka ut när jag äter. Fantastiskt! Synd att jag behövde vara den bitchigaste patienten ever för att lyckas med det bara... Tandläkaren sa rakt ut att han tyckte jag var krävande (underförstått: besvärlig). Nåja, hans problem.

I helgen var mamma, Kejs och jag på Ikea. Jag köpte bland annat en ny matta och ett par hyllor (trodde jag). På någon vänster glömde jag kvar hyllplanen inne på Ikea - vilket jag upptäckte ikväll. Bravo, Anna! Hmm, mattan fick jag i alla fall med mig hem och den är jättefin!

Som vanligt var mattan vikt åt fel håll, därav de staplade böckerna.


Fluffig och skön att gå på!


Stina och jag handlade på Willys på vägen upp och jag köpte med mig massor av mat hem. Jag chockade mig själv genom att göra både fisksoppa (med lax, kolja och jätteräkor, mums!) och bärpaj till kvällsmat.

Smarriga råvaror!


Fisksoppan blev jättegod och pajen ännu bättre. Trots god vilja är där massor kvar - kan man frysa in den tror ni? Det är vanlig pajdeg, mazarinfyllning och bär...

Nu ska jag kolla ett avsnitt Greys innan jag lägger mig. Imorgon bitti ska Nina, Nathalie och jag hålla i en kort föreläsning för de andra om Poe och hans skräcknoveller. Kul!

Häpp

Efter dagens seminarium i språkriktighet tog jag tag i ett av mina pågående amanuensuppdrag. Jag har fått 160 rapporter att korrläsa och avidentifiera. Jag började läsa och insåg att varje rapport är på mellan 15 och 30 sidor. Jag har alltså lite att göra. Minst sagt.

Häpp!


Dagens glädjeämne var att Sanna och Hannah bjöd in klassen på våffelkalas under seneftermiddagen. Det var härligt att komma ifrån datorn ett tag och våfflorna satt inte helt fel... De mättade nog ganska bra, för jag kom precis på att jag glömt äta kvällsmat. Inte bra!

Imorgon ska jag kasta mig iväg till Kristianstad efter morgonens föreläsning (om Lasse är frisk vill säga). Mitt tandläkarbesök igår blev nämligen inställt. Sen kör Kajsa och jag vidare mot Örkelljunga. Hörs då!

Paris Baby

Här är Kajsa och jag i Mekongdeltat, Vietnam.


Här är Kajsa och jag på Phiphiöarna, Thailand.


Här är Kajsa och jag i Thailand, preped for some scuba!


Här är Kajsa och jag i norra Kambodja.


Snart är vi häär!
¨

Igår bokade vi nämligen flygbiljetter och hotell, 17-21 december! Tjoho!

Det fina är att både Kajsa och jag varit i Paris förr, så denna gången kan vi skippa alla turistfällor och långa köer. Bara julmys, promenader, museum och semester står på programmet. I can't wait!

Fan

Åh, vad jag blir trött på mig själv! Jag lyckades nyss låsa in min tvättbricka i tvättrummet och nu kommer jag alltså vare sig in i tvätthuset eller rummet. Hmm, hoppas att någon annan har bokat rummet efter mig - i annat fall sitter jag verkligen i skiten...

Annars är det en ganska deprimerande måndag här i Växjö. Campus vibrerar av besvikelse över att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen, regner vräker ner och ja - vi kunde fått en bättre start på veckan helt enkelt.

Ikväll beger jag mig till Kristianstad. Jag har tid på Oralprotetik redan åtta imorgon bitti, så det känns skönare att åka ikväll. Då slipper jag gå upp fem, och det är ju trevligt. Vad de ska göra med min oformliga glugg vet jag inte riktigt. Det enda jag vet är att det nuvarande alternativet inte fungerar alls. Förhoppningsvis har Lasse en lösning.

Kajsa och jag ska kolla Greys (om Kajsa vill - jag tar med boxen) och överlägga om Paris. Oskar har nämligen sagt absolut nej men Kajsa är sugen. Jag vet dock inte om jag borde göra ännu en resa - då har jag gjort fyra resor på ett år och det är ju inte helt bra för studentbudgeten (eller miljösamvetet)... Samtidigt har jag sällan jobbat så hårt som detta år, med både studier och två jobb vid sidan av. Så därför kanske jag förtjänar en liten Paristrip som avslutning på året? Haha, vi får se. Jag lovar att hålla er uppdaterade.

Vi hörs mer imorgon!

Pyssel

Oskar och jag har fixat lite här hemma. Ljushållare och fototavlor har monterats upp för att göra lägenheten lite trevligare. Tyvärr börjar vi alltid bråka när vi sätter upp saker på väggarna. Jag är av uppfattningen att man alltid behöver ett vattenpass när man sätter upp tavlor. Oskar tycker att jag är pipig och pedant. Hrm.

Söt smidesljushållare är nu på plats i köket - tack Kajsa och Christoffer!


Sovrummet blev lite varmare med foton på väggarna, men nästa gång jag är på Ikea ska jag köpa passepartoutramar till alla foton - det är mycket snyggare!


Nu blir det middag, Greys och senare valvaka (en stund iaf). God kväll!

En nörd

Sitter här och jobbar med en språksociologiuppgift angående norm och bruk i svenskan, i väntan på att Oskar ska vakna. Jag inser att jag blivit en äkta språknörd när jag kollar igenom min favoritlista. Där finner man bla:

www.saob.se
www.sprakradet.se
spraakbanken.gu.se
www.svenskaakademien.se

http://www.svd.se/kulturnoje/mer/sprakspalt/
http://www.dn.se/blogg/spraket

Och förutom dessa sidor har jag nästan alltid SAOL och Bonniers svenska ordbok liggandes bredvid mig när jag skriver. Som sagt - en språknörd.

Nåja, nu är jag i alla fall snart färdigpluggad för idag. Jag ska kolla över litteraturhistorian en snabbis också bara. När Oskar har vaknat ska vi gå och rösta, handla och sen fixa lite här hemma. Mys!

Sol!

Ja tro det eller ej, men solen lyser faktiskt i Växjö idag! Jag vaknade tidigt och blev så glad över vädret att jag bestämde mig för att jogga runt sjön. Phu, det kändes att jag tränat typ tre gånger på hela sommaren för hu vad tungt det var. Håll och andnöd men jag lyckades ta mig runt sjön utan att stanna, yes!

Nu blir det en snabbdusch och sen ska det pluggas litteraturhistoria hela långa dan...

Trevlig helg på er allihop!


PS. Värmeelementet skymtar i bakgrunden. Detta året är jag beredd - ni minns väl hur det var ifjol, när jag fick sätta på ugnen för att hålla värmen?

Currystök

Regnet vräker ner ute, så vad passar bättre än att laga till en rejäl laddning curry en fredag som denna?

Lika bra att ta i när man ändå är igång. Matlådor är ju så skönt i veckorna!


Nu ska jag se ett avsnitt Greys innan jag går över till Sofie för Idol och äppelpaj. Imorgon kör vi pizzakväll här! Fast först ska jag plugga en hel massa...

Drömmar

Oskar och jag var ju i Paris i somras, och vi blev bägge helt kära i stan (jag kanske lite mer än Oskar, men anyway). Nu kunde jag inte hålla mig utan surfade runt lite på nätet. Det skulle jag inte ha gjort! Jag fann:

Flyg till Paris t/r: 600:-
Hotell fyra nätter, 17-21 dec: 2600:-

Hotellet ligger i Montmartre vilket är hyfsat centralt och frukostbuffé ingår i priset. Åh, vad jag blev sugen på en liten pre christmas trip till Paris nu! Nästa steg är att övertala Oskar... Det lär bli svårt, så håll tummarna!

Fix

Vad skönt, nu är lägenheten nystädad och jag slappar framför tvn med en stor kopp te. Mamma och pappa kommer imorgon och det ska bli så roligt! Vi ska äta lunch i stan, kolla in mitt jobb och fika här innan de går på fig-möte på Stinas skola.

Kolla in min fina orkidée med fyra stänger! Från Växjö bondmarknad :)


Liljor - allt som oftast på matbordet.


Jag försökte mig på en chokladkaka, men resultatet blev sådär. Den var tänkt som en kladdigare variant av sockerkaka men råkade falla i sönder lite... Nåja, gott smakar den i alla fall!


Imorgon bitti ska jag träffa Nina och Nathalie i bibblan för att sätta ihop en powerpointare om Huset Ushers undergång och Edgar Allan Poe - Uffes nya grepp är att delegera lite undervisning till oss studenter :)

Helgen blir annars lugn, med plugg, jobb och kompismys. På söndag morgon kommer Oskar upp och jag ska gå med honom och rösta. Själv har jag förtidsröstat.

Inget dåligt väder

När man bor i Sveriges regnigaste stad kan man inte vara kinkig. Igår blev det därför en promenad i regnet, iklädd både regnkläder och stövlar :)
 

Bellman

Vad passar bättre än svensk litteraturhistoria i form av Bellman, Kellgren och Lenngren denna regniga tisdagsförmiddag? Hmm, själv hade jag kunnat tänka mig åtskilliga saker som varit roligare, men det är bara att bita ihop. Och Bellman har sina ljusa sidor...

När jag inte pluggar, jobbar eller tränar funderar jag över val av specialisering. Jag velar mellan fördjupning i språkvetenskap eller svenska som andraspråk. Fördjupningen löper över hela nästa år, så det är ett viktigt val. Väljer jag svenska som andraspråk får jag tre ämnesbehörigheter på gymnasienivå: svenska, svenska som andraspråk och religion (som är mitt andra huvudämne). Det är ju bra, men för min språkliga utveckling är det bättre (och mer intressant) att välja språkvetenskap... Gah! Tur att jag inte behöver välja förrän om en månad.

För övrigt sitter jag och drömmer om en resa till Paris (eller London) i december. Man kan flyga dit för några få hundralappar och det hade varit så mysigt, tycker jag. Men Oskar är benhård. Han vägrar och tycker att vi ska spara pengar. Helt plötsligt är han den mest ekonomiska i familjen. Och det är ju bra, men ändå...


Middagstips

På vägen upp igår blev jag vansinnigt sugen på räkröra. Sagt och gjort, jag slängde ihop en smarrig röra gjord på crème fraiche, finhackad rödlök, gräslök, lite citron, lyxräkor och stenbitsrom. Till det smörstekte jag kantareller och sockerärtor och serverade allt tillsammans med potatis. Det blev urgott!


Sofie tipsade mig om att göra bakpotatisen i micro istället för i ugn - tydligen tar det bara tio minuter. Det ska jag prova nästa gång!

På tal om mattips har jag ännu ett tips till er som är riktiga gottegrisar. Upphovsman till detta underverk är emellertid inte jag utan någon i familjen Isaksson. Gör chokladbollar enligt ert vanliga recept, frys sen in bollarna, när de är kalla så rulla dem i smält vit choklad och om man önskar - strö över strössel eller kokosflingor. Förrädiskt gott! 

Repetition

Repetition är kunskapens moder. Ja, det gamla talesättet har jag sannerligen tagit fasta på under min kurs i litteraturhistoria. Fy fan vad jag repeterar. För att ens överleva kursen repeterar jag ju en helsikes massa historia (i väldigt grova drag dock - jag struntar i alla små puniska krig hit och dit - fokus för mig ligger på stora, betydelsefulla händelser) och efter varje lektion sorterar och strukturerar jag mina (digitala) anteckningar. Jag har datorn med mig på föreläsningarna; eftersom jag skriver så långsamt för hand har jag ingen chans att hinna med annars. På Uffes lektioner går det i flygande fläng! Men vad gött det känns nu. Jag kommer att åka till Island utan någon panik över tentan veckan efter, härligt :)

På tal om Island så verkar planerandet flyta på bra. Fröken A har meddelat att vi ska ta med oss tofflor för att det kan vara kallt på golvet på hotell Eldhestar och det verkar som om hon lyckats förhandla sig till kvällsmat i boendepriset. Tjoho! I så fall lär det ju bli en betydligt billigare vecka... Eventuellt kommer vi att få undervisa lite om Sverige och svenska språket på en gymnasieskola och det skulle ju vara skitkul! Gud vad jag längtar!

Nu ska jag läsa lite språksociologi och senare ikväll blir det sväng om Sofies för muffins och häng med tjejerna :)

Slut

Ja, helt slut är jag verkligen. Jag ligger i sängen och är redo att knoppa in alldeles strax. Det var varit en intensiv, rolig men också jobbig helg. Emmas födelsedagskalas igår var nånting i hästväg. Vilket party - maten, människorna, stämningen (för att inte tala om tårtbuffén) - allt var på topp!

Jobbet har däremot varit sådär under helgen pga krånglande löstand och frånvaro av riktig tand. Ni tycker kanske att jag ältar och ja, det gör jag. Men detta glappande håller på att driva mig till vansinne. Min mun gör konstant ont och jag låter efterbliven när jag pratar. Det är inte kul. Speciellt inte när man ska le, snacka och vara trevlig mot spydiga kunder åtta timmar om dan. Hu.

Jag glömde min kamera hemma så jag har inga foton från Emmas fina fest, men om hon lägger upp dem på sin blogg (?) eller facebook så kan jag knycka dem där. Det går väl bra, Emma?

Lycka

Åh, jag är alldeles vimmelkantig av alla goda nyheter! Vad har jag gjort för att förtjäna allt beröm? Väntar mig nästan att dolda kameran-teamet ska hoppa fram... Nej, nu måste jag springa bort till gymmet och träna av mig all sprallighet!

Ps. Protesen är värdelös, nu har jag en tand som dinglar på trekvart (ska till tandläkarn imorn - de måste bygga en ny), men vet ni vad? Det gör inget, inte idag :)

Strul

Jaha, här sitter jag riggad och klar med webcam och headset. Tyvärr kommer jag inte in på testsidan för distanskursen i isländska... Någon har gett mig fel adress eller glömt meddela flyttning. Ingen katastrof eftersom jag bara skulle lyssna och lära idag, men ändå störande! Nåväl, det blir till att fortsätta med Strindberg istället. Efter några kapitel börjar Röda rummet bli riktigt underhållande :)

Tack Gud för Kajsa

Phu, vilken dag! Idag har jag pluggat antik- och medeltidshistoria hela eftermiddagen, och jag tackar gud för att Kajsa har läst historia en termin redan. Idag har hon fått svara på alla mina dumma frågor. Det är sjukt mycket att hålla i huvudet - dels alla viktiga historiska skeenden, dels allt litteratur- och kulturrelaterat. Men nu har jag hyfsad koll på historien fram till renässansen. Typ. Bra repetition är det i alla fall!

Höst

Sitter bänkad framför säsongspremiären av Halv åtta hos mig (jag och alla pensionärer). Det är härligt höstigt ute och jag njuter av att vara nedbäddad här i soffan. Det enda som saknas är Oskar...

Kvällens middag - baconsallad med vitlöksbröd, mums!


Mys!

Läsande liv

Uh, nu har jag pluggat i princip non stop sen sju imorse. Jag är helt slut, min hjärna mår inte bra av denna korvstoppning. Men det är klart att ska man hinna plöja hela litteraturhistorien från antiken fram till nutid på fem veckor så får man ligga i. Samtidigt läser jag ju språksociologi och snart även språkhistoria parallellt. Det är tur att lärarna på Linnéuniversitetet är så bra på att planera... 

Lyckligtvis är jag desto bättre på det - kalla mig Anna Ödmjuk Ek ;) - så jag har i princip läst all skönlitteratur redan (har bara Röda rummet kvar). I mitt fall är det dock tvunget att vara planeringsfreak eftersom jag vill hålla mina bägge jobb i luften också. Men jädrar vad trött jag är nu...

Ikväll blir det därför slappande i soffan med en kopp te. Jag skulle egentligen träna, men halsontet från igår har blivit värre så jag pausar för säkerhets skull... Hörs mer imorn!

Island bokat

Yay, nu är det klappat och klart att det blir Island v 40! Jag fick just ett mail om detta, och visst låter det som en underbar vecka?

Preliminärt program:
 
Måndag: Resa och Blå lagunen, inkvartering och kvällsmat på Eldhestar.
Tisdag:  Reykjavik city, Eddamuseum, lärarhögskola och hummersoppa i hamnen. Ridtur på Eldhestar eller bad i badtunna. Kvällsföreläsning 1.
Onsdag: Skolbesök och Den gyllene triangeln (Tingvallen, Geysir och Gullfoss). Kvällsmat på Eldhestar. Kvällsföreläsning 2.
Torsdag: Längre österut - byn Vik, ullstrumpor, raukar och tusen vattenfall. Avslutningsmiddag på  på Eldhestar.
Fredag: Hemresa

Från det ena till det andra - i helgen har Anna och Oskar varit här uppe, ett efterlängtat besök!

Annor!



Oskar var sådär glad över att vara ensam kille bland fyra fnissiga tjejer.


Sofie och Kani kom förbi.


Snygg- Oskar.


Dags för shots...


Hu!


Det blev en snabb sväng om Sivans också.


Mys i sängen imorse innan det blev kladdkaka, grädde och blåbär till frukost :)


Oskar och Anna åkte hem vid lunch och resten av dagen har jag ägnat åt att tvätta, städa och fixa undan lite här hemma. Jag har hunnit med en löprunda och ett besök hos lillasyster också. Nu borde jag egentligen sätta mig och läsa Fult språk men vet i sjutton om jag orkar.

Tekniktest

Dessa tekniktester... Idag när jag hoppades på massor med strul för att lära mig nya saker flyter allt på som ett rinnande vatten. För tillfället är vi tre hostar och inga studenter och det är därför jag kan blogga.

Nyheter om Island - det ser ut som att resan blir av! Vi är sex studenter som har anmält oss och gränsen drogs vid just sex st. Vilket flyt! Fröken A har varit ute och med bister min förklarat att det inte är tal om någon partyresa. Vi kommer därför att bo en bit utanför Reykjavik och åker endast in på kvällen om A önskar det. Haha, jag älskar min utbildning!

Om en kvart ska jag logga ut och bege mig ner i stan för att ta tåget till Kajsa i Kristianstad. Jag kör dagens resterande tekniktester därifrån. Det passar bra med en övernattning i K-stad eftersom jag ska till tandläkaren imorgon för att kontrollera hålet och bygga om protesen.

Imorgon kväll kommer Anna och Oskar hit och det ska bli härligt med en helg utan plugg (nåja, nästan iaf) och jobb. Jag har köpt gästleg åt dem båda så på lördag blir det Sivans :)