Stenval

Vi har många bollar i luften nu, Oskar och jag. Jag ska börja söka jobb inför hösten, vi måste välja lösningar, material och grejer till bygget, vi planerar ett bröllop samtidigt som Oskar jobbar heltid och jag skriver uppsats och jobbar parallellt. Det är såklart lyxproblem som vi dras med, men nu börjar vi känna oss lite snurriga i huvudet. 

Den senaste som vi funderar över är bänkskiva till köket. Vi tycker båda att ljusgrå marmor är allra finast, men marmor verkar vara känsligt mot både syra och salt. Ett så opraktiskt material orkar vi nog inte med. Vi överväger därför granit, men frågan är om vi har råd... En bänkskiva verkar ju gå loss på nästan lika mycket som resten av köket tillsammans. Det kan bli svårt att övertala Osketoske, misstänker jag.

Bänkskive-inspiration!
 
Lustigt förresten, att jag alltid har varit den sparsamma i vårt förhållande, men nu i samband med renoveringen har det blivit ombytta roller. Oskar kalkylerar och suckar över skenande kostnader och jag drömmer vidare. Just nu är det ganska mycket give and take här hemma. Ett exempel: Oskar vill ha klinkers i köket och jag vill ha trägolv. Oskar vill ha svart golv och jag vill ha ljust. Jag vill anlita en trädgårdsarkitet och Oskar tycker att jag har blivit galen. Kompromiss: ljusgrått klinkergolv i köket och trädgårdsarkitekten får vänta till nästa eller nästnästa sommar. :-))) 

Imorgon ska vi åka och titta på kakel och klinker. Vi hörs!

Markiser

 
Jag puttrar på med min uppsats och resultatkapitlet börjar så sakta ta form. I skrivpauserna funderar jag på markiser. Vårt hus ligger ju i söderläge, så solskydd är ett måste. Just nu har vi ingenting alls eftersom vi satte in treglasfönster som man inte kan ha infällda persienner i. Oskar (nybliven snåljåp) tycker att vi ska ha vanliga persienner innanför och jag tycker att vi ska ha markiser. På ena gaveln ska vi så småningom bygga altan (inte inglasat uterum pga söderläge och ashett – sluta föreslå det), så frågan är om det är bäst att avvakta och sätta in en terassmarkis där senare, eller bara köra vanlig markis över fönstret och solparasoll på altanten? Terassmarkiser är väl inte det snyggaste jag vet, men många säger att det är praktiskt och bra. Är det någon som har erfarenhet av det? Terassmarkiser – bra, dåligt, annat?

Skryt och straff

"Jag är så sällan sjuk" sa jag häromdagen. "Jag har inte varit sjuk sedan förra januari" skrävlade jag vidare. Jojo, tji fick jag. Jag är väl inte supersjuk nu heller, men jag har gått och blivit dunderförkyld.

Näsan rinner, ögonen rinner och jag nyser och snorar oavbrutet. Jag har suttit i karantän i ett seminarierum på svenskan hela eftermiddagen och skrivit på min uppsats. Konstigt nog är jag ganska klar i huvudet, så skrivandet har rullat på bra. Ikväll ska Stina och jag hälla i oss te och titta på film under tjocka täcken. Det låter som en lagom plan. 

Mot Växjö

Den som vill se bilder från fixardagen kan gå in på Kajsas gravidblogg och kika. Här står väskan packad och jag ska bege mig till Växjö för några dagars plugg. Skriver mer ikväll eller imorgon!

Trädgårdsfixardag

Igår hade vi trädgårdsfixardag här hemma. Snälla släktingar och vänner kom hit och hjälpte till och vi fikade och grillade i blåsten. Vi jämnade till och sådde igen ett par gamla trädgårdsland och jordfräste landen som ska vara kvar; ett litet till farmor, ett litet till Oskar och Stina och några rader jordgubbar till mig. Dessutom klöv pappa upp veden och staplade fint, farmor lukade rabatter, Kajsa sped ut gödning och Oskars mamma fixade med våra rosbuskar, planterade vildhallor och mycket mer. Vi har så snälla människor omkring oss. Tack alla som kom och högg i! 

Bilderna från fixardagen kommer en annan dag. Kajsa har dem på sin kamera. Ni får hålla tillgodo med några gamla resbilder istället. Thailand 2007. 

I djungeln i norra Thailand. 

Södra Thailand. 

Nu ska jag gå upp och sätta på kaffe. Jag har varit vaken sen klockan sex. Vi var så trötta igår och somnade redan nio – då blir straffet att man vaknar 6... 
 

Jobbhelg

Kajsa och jag har jobbat på Statoil hela helgen, så idag är det riktigt skönt att ha en hemmadag med uppsatsarbete. Medan jag jobbade så fixade Oskar vidare i bygget. Nu har lilla toaletten på bottenvåningen fått väggar och tegelväggen som ska vara bakom braskaminen har hackats fram. Det återstår såklart att putsa, kapa och göra den fin, men ändå – känslan är att det rör på sig. 

Här ska det bli en liten toalett. Vi ska ha badrum med toa och dusch på övervåningen och toa med bad och dusch nere i källaren, så på bottenplan blir det bara toalett.
 

Här kommer några andra bilder från den senaste veckan som jag hittade i mobilen.  

Hjälmsjön i förra veckan. Vilka ljuvliga vårdagar vi hade! 


Randiga krokus uppe i backen. Fina! Vi har även vita med lila ränder. 


Världens enklaste och godaste pasta. Koka pasta och fräs samtidigt tomat, lök, vitlök, paprika och kronärtskocka tillsammans. Krydda efter behag. Strimla några skivor kallrökt lax och blanda med pastan och grönsaksröran i en skål eller på en tallrik. Lägg på lite ruccola om det gillas. 10 minuter = perfekt vardagslunch om man jobbar hemma. 

Nu ska jag fortsätta med mina texter. Vi hörs en annan dag!

PS. Sofia, tantträning är träning som man inte blir trött eller svettig av, typ bålstabilitet och enklare övningar utan vikt. Knäböj, bänkpress och frivändningar är inte tantövningar ;-) 

Tantträning

Imorse klockan 05 drog Oskar och jag till gymmet. Oskar ska jobba ikväll, så han ville träna tidigt för att inte missa sin torsdagsträning (det vore ju en katastrof... och helt omöjligt att träna fredag istället för torsdag......). Jag körde mest tantövningar eftersom jag fick ett litet ryggskott igår när jag hoppade tio gånger från det här trädet och landade snett i nedförbacken nedanför. Ja, så dum man är, men jag ville gärna få till en bra hoppbild i det fina vädret. 
Det gick som synes inte särskilt bra. Kajsa verkar ha tappat reaktionsförmågan totalt sen hon blev gravid. Jag hoppade på 3 och hon klickade på 5 – varje gång!

Anyway, nu ska jag besiktiga bilen och sen analysera det sista av mitt material. Om jag så ska bli sittandes hela natten så ska analysen bli KLAR idag så att jag i nästa vecka kan börja sammanställa och skissa på resultatkapitlet. Om jag känner mig själv rätt kommer det antagligen att bli såhär. ;-)

Hopplös

Jag är sämst på att komma iväg i tid. Det spelar ingen roll hur tidigt jag går upp. Det blir ändå alltid stress mot slutet. Hör på det här, till exempel. 
 
06:30: Jag går upp tillsammans med Oskar.
07:00: Duschar.
07:30–09:30: Äter frukost, läser tidningen, mailar, analyserar material till uppsatsen, skriver ett blogginlägg.
09:30: Tar en kopp kaffe till, packar väskan, ringer ett samtal.
09:50: Oj, jag ska vara hos tandläkaren om 20 min. Dags att dra!
09:55: Bär ut mina blommor på trappan.
09:57: Jag hinner hänga en maskin tvätt innan jag drar...
09:58: Det var strumpor i maskinen, gahhh *hänger frenetiskt*.
10:02: Lämnar huset. Stressgår till byn.
10:08: Anländer till tandläkaren, flåsig och småsvettig.

Sol och tandläkare

God förmiddag!

Mmm, ny vecka, nya möjligheter... Solen strålar och har gjort hela helgen. Underbart. Jag avnjuter en kopp kaffe i solen och ska snart promenera ner till Öa:s nya tandläkarmottagning. Jag fick höra igår att de är skvatt galna där och att de skrämmer livet ur folk. Jaja, vi får väl se hur det går. Tandläkarrädd är jag åtminstone inte. 

Vi har haft en skön helg här på berget. Promenader i solen, jobb i bygget, vänner på besök och trädgårdsfix. Det är ju sjukt hur bra man mår av lite sol... Otroligt egentligen, att man utsätter sig för att bo i detta mörka land när det finns länder som har det soligt och härligt nästan jämt... Hmm. 

Några bilder från helgen. 

Vi lagade pizza med våra vänner. Eller rättare sagt, jag lyckades kvadda den färdigköpta degen, men Robban som har jobbat som pizzabagare kunde rädda situationen. Gott blev det till slut. 

Trädgården har exploderat av vårblommor. 

Hur man vet att ens man diskade sist? He he he. 

Ha en fin vecka. Vi hörs snart igen. 

Nya dojor

Efter jobbet idag slängde jag mig i bilen och drog till Väla för att hämta upp mina nya Nike Elite. Älskar dem! Mina gamla har gått på övertid i minst ett år, så det var hög tid för nya. Nu har jag inga ursäkter för att inte sätta igång med joggingen. Jag passade också på att köpa ett par nya tajts, ett linne och en löpartröja eftersom jag senast köpte träningskläder år 2008 (helt sant och mycket ofräscht). 

Nu kom det precis hit två killar som ska mäta upp vår blivande glasvägg. De ska även göra golvet på balkongen, glasräcket, kakel och klinkers, två ytterdörrar och ev. trappan... Det kanske slutar med att Osketoske lejer bort hela bygget till dem. Det vore underbart, men inte särskilt troligt. 
 

I feberdimman

Oskar har varit sjuk sedan i söndags. Han började känna sig hängig och febrig ungefär samtidigt som vi upptäckte ett trasigt rör under vasken i lördags kväll. Av en lycklig slump hade vi slangar och grejor hemma, så Oskar kunde dra nya vattenrör till både kök och kranen på toan. Igår fixade han det sista, men i feberdimman glömde han bort att vi har en toalett på badrummet och råkade kapa av till-vattenröret till toalettstolen... Ops.

Oskar blev skitarg och jag bröt ihop av skratt. Alltså det är såklart jobbigt för O att han nu måste fixa toan också, men jag tycker ändå att det är befriande att Mr Perfect kan göra fel ibland. Sent igår eftermiddag skickades jag på nytt till VVS-affären för att inhandla saker, men kom hem med fel sorts koppling. Oskar fick ett nytt bryt när han insåg att vi skulle bli tvugna att spola Asia-style inatt. 
 
Inga probs för mig eftersom Kajsa och jag har bott med den här sortens manuella spoling i veckor i Kambodja. :-)))

Det är tur att vi är så kära och glada att vi tillslut båda två kunde skratta åt eländet. Och jag hoppas verkligen att Oskar känner sig piggare idag. Han har varit däckad i feber de senaste dagarna men ändå varit tvungen att fixa med vattnet, stackarn.  

Bröllopsförtydligande

"Ska ni gifta er redan?!"
"När är bröllopet?"
"Får vi komma?"

De senaste dagarna har jag fått en del mail och sms med frågor om bröllopet. Jag trodde att jag hade pratat med alla som läser bloggen, men tydligen inte. Sorry. Såhär ligger det till: Vi ska gifta oss den 14 juni. Det blir ett litet bröllop med bara våra närmaste familjer närvarande. Vi ska inte gifta oss i kyrkan utan det blir en borgerlig vigsel på Hjelmsjövik där bröllopsfesten också kommer att vara. Några dagar efter bröllopet tar vi bilen söderut. 

I lördags var vi i Malmö och Lund och letade efter klänning till mig. Det gick inget vidare. Jag hatade alla klänningar utom en och den senare kändes inte helt hundra, så jag får leta vidare. Alla klänningar var stora, tunga och pråliga (även de enklare modellerna). Glitter, paljetter, stenar i massor och lager på lager... = inte min stil. Om jag ska ha en bröllopsklänning vill jag ha en enkel modell, liknande denna, fast vit.
 
Hittar jag inget som jag gillar kommer jag att köpa en vanlig sommarklänning istället. Det viktigaste är ju att jag känner mig bekväm och fin på vår stora dag. Oskar har det lite lättare. Han ska köpa en ny skjorta till sin kostym. Lyllos.