Kräftorgie

Igår åt vi äntligen kräftor. Jag hade tjatat på Oskar i en månad, men han hävdade bestämt att "man äter inte kräftor i januari". Men det kan man visst göra, och tillslut fick han hålla med om att det var sjukt gott.





Till kräftorna hade vi sallad, vitlöksbröd, en röra med stenbitsrom, och vitt vin. Enkelt, men väldigt gott!

Nu sitter jag på bibblan och pausar för tillfället från grammatiken. Det blir svårare och svårare, men det ska nog gå vägen ändå. Hoppas jag.

Miss prefekt har ännu inte svarat mig. Jag krävde inte en förhandling, som jag skrev nedan, utan skrev vänligt (nåja) att jag gärna vill få en sådan till stånd. Bakgrunden är att ersättningen till studeranderepresentanterna i den anställningsnämnd jag ingår i har utgått.

Jaja, nog slappat. Dags att återgå till makrosyntagmerna.
PS. Nu har Oskar klippt sig (läs: rakat av allt hår).

Förhandlingsdags

Jag har tagit mod till mig och krävt arvodesförhandling med vår prefekt. Hjälp! Håll tummarna!

Min morgon

Det tog ett och ett halvt år, men nu är de uppe - våra sänglampor!


Jag hoppas att er förmiddag har varit roligare än min. Detta är vad jag har pysslat med, tillsammans med att ringa samtal för att lösa att flera av mina uppdrag krockar. Exciting!




Snart spejsar jag till det ännu mer genom att gå på grammatikföreläsning som behandlar satsförkortningar och därefter spenderar jag kvällen på utbildning hos studentkåren.

Hur det gick med vadet? Hmm, tja, jo, njae. Det gick väl inte så bra, helt enkelt. Jag förlorade rejält. Klarade 8.5 (nära 9), men var ändå klart ifrån 10. Tyvärr. Det började kännas tungt redan vid tre (?), så det var på ren vilja jag klarade resterande. Personligt rekord, men det spelar ingen roll just nu. Inom en snar framtid räknar jag dock med att klara 10. Lätt och ledigt :) Om någon teknisk person talar om för mig hur jag lägger upp och bäddar in, kan ni även få se ett filmklipp här.

Måndagsflum

Vem är Oskar lik?


































Ärligt talat?

Morgen

Ojoj, vilken kalasvecka det har varit! Full fart med klassfest i onsdags, kalas i fredags och kalas i lördags. Inga bilder har jag tagit heller. Men himla härligt var det med våra familjer som kom upp och firade. Och tack för alla fina presenter! Nu har jag äntligen en massiv etymologisk ordbok i min ägo, tjoho :)

Förmiddagen idag har ägnats åt förberedelse inför morgondagens programmöte, där jag sitter med som stud.rep. Det är premiär imorgon, och lite nervöst är det. På tisdag ska jag utbildas av studentkåren, eftersom jag även sitter som stud.rep. i LFAN. Jag måste lära mig mer om vad jag ska bevaka och hur jag gör det bäst. Jag företräder ju nämligen en stor grupp lärarstudenter. Men efter att ha kikat på de nya utbildningsplanerna måste jag säga att det ser riktigt bra ut. Mindre flum, mer ämnesstudier och fler spärrar. Och genomgående hårdare krav. Mucho bien. Inte en dag för tidigt.

Men innan dess ska jag en sväng till Kristianstad (ikväll), eftersom jag har tid på Oralprotetiken tidigt imorgon bitti. Blö...

Här kommer en bild på min frulle. Jag var tvungen att väga upp antioxidanterna med en kokosdröm (som blev tre). Mmm!


Nu: åter till grammatikens värld.

Vi firar

http://lnu.se/om-lnu/1.39660

Woho, idag firar lnu!

Fraser

Det känns som att grammatikkursen, precis som den förra, kommer att bli en svettig upplevelse. Jag läste igenom frasavsnittet inför eftermiddagens föreläsning, och måste erkänna: 30 procent var rena grekiskan. Lugnare blev jag inte av studierektorns kommentar: "delkursen brukar vara en tröskel, även för duktiga studenter".

Nåja, jag får ju bara se till att ta mig igenom skapligt. Jag får lida intensivt i tre veckor, sen är kursen slut (den är bara på 5 hp). Därefter drar nordiska språk igång - en kurs som jag (innehållsmässigt) verkligen ser fram emot.



Nu - ägg- och grötlunch!

Sunday night at SvEks

Just nu har vi kokosdrömmar på svalning över halva köket. Det doftar ljuvligt.


Och flerfärgade tulpaner, veckan till ära.


Oskar håller för fullt på att preppa kvällens middag: kött och stekta tomater. Mmm!

Späckad vecka

Vi har en mkt rolig vecka framför oss. Imorgon börjar jag ny kurs, vilket ska bli jättekul. Jag känner ingen, så det är lite pirrigt. Kommer jag att gilla mina nya klasskompisar? Antagligen inte - inte direkt i alla fall. Tro det eller ej, men jag är skeptiskt lagd, när det gäller nya bekantskaper. Efter svenskans introföreläsning förra året var jag övertygad om att alla utom Kani och Sofie var idioter. Det visade ju sig vara ganska fel... De allra flesta var ju underbara, kloka, väldigt empatiska människor. 

Utöver föreläsnigar går veckan i kalasens tecken. På onsdag ska jag ha klassfest för gamla klassen + fröken A. Vi ska titta på Islandsbilder, dricka vin och snicksnacka hela kvällen. Trevlig avslutning efter att ha läst ett helt år ihop!

På fredag och lördag ska jag ha kalas för min och Oskars familj. Jag ska baka en massa gott. Fokus ligger på efterrätterna: gräddtårta med färsk frukt och vit choklad, kokosdrömmar samt pavlova. Mums!

Idag är vädret mer trist än vanligt här i Växjö, så Oskar och jag piffar upp så gott det går. Jag tänder rökelse i lägenhetens alla vrår, och Oskar har tagit kokosdoftande vax i håret. Vi låtsas att vi är i Thailand.


Nu ska jag läsa ut en bok - glöm inte att det är Solsidan ikväll!

PS. Jag var inte så elak som det lät i Oskars beskrivning. Dagen innan hade han sagt att han skulle gå upp samtidigt som mig och bett mig väcka honom.

PS II. Till alla rapphönor: 7, 6, 4 var resultatet av gårdagens chins-set. OK, men inte bra. Jag hade hoppats på en åtta i första setet. Det kommer att bli hårt, det här. 

Tentadags - igen

Igår blev det ett gästinlägg av Oskar. Kul! Jag tror han ville ge igen lite för alla gånger jag bloggat om honom :) Denna vecka ligger jag lågt med bloggandet, i alla fall tills jag skrivit klart min tenta. Dessutom har jag en hel del amanuensjobb som väntar i em. Men om jag bränner på ordentligt blir jag kanske klar idag...

För övrigt går det inte speciellt bra med vårt vad... Eftersom jag är så otränad får jag sjuk träningsvärk varje gång jag är på gymmet, men det ska nog lösa sig.
Vi får se.


Jag med mitt livs första och sista proteindrink. Urk!

Gästinlägg av Oskar

Goddag! Oskar här!

Tänkte blogga lite. Alla gör ju det tydligen. Ett konstigt nytt sätt att kommunicera på som de flesta i samhället verkar ha anammat. Vissa verkar helt ha gett upp det gamla kommunikationssättet, att tala med varandra.

Fast nu sitter jag ju själv här, bloggandes, och tycker tillika att det är ganska roligt att få blogga lite. Frågan är nu vad tusan man ska dela med sig av? Eftersom det troligtvis bara blir ett inlägg från min sida så kommer det inte bli uttömmande nog för att ni ska kunna lära känna mig, men kan väl iaf ge er lite info om hur en normal morgon ser ut i det Svärd/Ek:ska (från nu förkortat SvEk:ska) huset.

2011-01-12
05:15 Klockan ringer (på Annas sida), jag vaknar till men somnar direkt om. Anna skuttar upp, går ut i tv-rummet och fipplar med dimmern som är lite dålig o glappar *tänt släckt tänt släckt tänt släckt tänt givetvis med dörren öppen in till sovrummet. Jag vaknar till (för andra gången) muttrar och försöker övertala mig själv att hon inte gör det för att jävlas. Vänder på mig o somnar om. *JÄTTETÄNT Anna tänder i sovrummet, taklampa, fönsterlampa och sänglampa för att därefter gå ut i köket. Jag vaknar, igen, släcker ner lite och lyckas, efter lite pulsuppgång och irritation halvt somna om...

05:22 *
BLIP BLIP BLIP BLIP BLIP Anna sitter, tätt intill mig, i sängen med sin bärbara dator i knäet och har börjat arbeta med sitt universitetsjobb.

05:40 Efter ett antal snoozeningar och diverse andra ”sämnstörande” moment så är det tid mig att gå upp.

05:45 Äter en, enligt mig, rejäl frukost innehållande 1 knäckebröd med majjo och ett glas juice( tydligen ska man blogga om sin mat)

05:55 Redo att dra till jobbet, bara in om och ge Anna en puss. Anna är butter, hon tyckte jag hade varit sur och kort tidigare... Märkligt..... Hon är väldigt söt min sambo, tror bestämt hon är lite uppstressad av tentan och allt jobb.

05:56 Tvingar mig till en puss och beger mig till jobbet

Kanske inte en standardmorgon men inte helt unik, brukar bli lite ”sömnfriktioner” i det SvEk:ska huset (på kvällen brukar rollerna vara ombytta).


Så, nu har jag skrivit mitt första blogginlägg ever! Och för er som, tappert nog, segat er igenom hela inlägget så har ni nog börjat förstå varför jag inte bloggat tidigare, haha.

 

Sommarsemester

Oh, ikväll planerar vi sommarens semester! Oskar har övertalat mig att vi ska åka till franska rivieran, så ikväll bokade vi vårt lägenhetshotell i Antibes. Resten tar vi som det kommer. Kanske att vi bokar en natt utanför Venedig, men Kroatien lämnar vi öppet, som vanligt. Vi ser vart vi åker och hur länge vi stannar. Tre veckor ska vi vara iväg i alla fall. Underbart!

Här är ett par bilder jag hittade på hotellets hemsida.


Takpoolen.


Jag är sugen på att köra ner till Primosten, när vi är i Kroatien. Det ser härligt ut, men ligger ju ganska långt söderut... Vi får se.


Städryck

Efter lunch fick jag ett ryck, så nu har vi nya lakan, ren tvätt och en lägenhet skurad in i minsta vrå. Härligt! Jag älskar att städa. Det är jag och Reinfeldt som har det intresset...

Nu ska vi klä upp oss, åka in till stan och äta på restaurang innan kvällens fest. Myyys!

PS. Tack för tipset, Emma!

Husmorstips

Skön lördag i det Ekska och Svärdska residenset. Oskar har åkt till Naturkompaniet och jag ska läsa ut Onåd. Mycket bra bok, den där. Rekommenderas!

Igår köpte jag årets första tulpaner som nu pryder vårt matbord. Tjusigt!
Den Hamletinspirerade ljushållaren fick vi av Emma och Rasmus i julklapp.
Oskar älskar den! Vi tackar och bockar.



Ikväll ska vi på 26-årskalas till vår granne Andreas, som även läser svenska med mig. Oskars gamla lumpenpolare ska också dit, så det blir nog kul.

För övrigt har jag en fråga till alla husliga människor som läser. Hur gör man för att få bort statisk elektricitet ur ett klädesplagg? Farmor sa köp antistatiskt sköljmedel, men problemet är att vi inte själva kan dosera tvätt- och sköljmedel i våra maskiner. Det sker automatiskt. Modernt värre. Min elektriker till man har inte heller någon lösning...

Fix

Vilken skön dag vi har haft! Vi slappade länge här på morgonen, bakade scones, drack te och tittade på nyhetsmorgon. Sen tog vi en sväng om Samarkand, med fika och shopping. Nu är Oskar och tränar och jag ska snart sätta mig och fixa in sommarens kort i album.

Pigg efter att ha laddat med Oskars urgoda scones.


På HM hittade jag en söt klänning. Kanske lite kall att ha såhär nu, men den funkar fint som tunika också, med svarta jeans och kavaj till.

Ledig torsdag

Idag är det trettondagen och alla är lediga. Märkligt, tycker jag. Vem fan har någonsin brytt sig om trettondagen? Strunt samma, man ska inte klaga över lediga dagar! Jag vaknade för en timme sen, men ligger kvar i sängen och myser. Ute är det snöstorm och vitt, vitt, vitt. Härligt!

Idag ska vi åka till Oskars jobb, shoppa fotoalbum och fika på Askelyckan Samarkand. Det blev förresten ingen bio igår - alla biljetter var slutsålda. Vi fick fira hemma med sorbet istället. På tal om sorbet så utspelade sig följande dialog när jag tog fram glassen.

Oskar: Hur uttalas sorbet?
Anna: Sorbe, t:et är alltså stumt.
Oskar: *tystnad*
Oskar (en stund senare): Är det ett svenskt ord?
Anna: Nej, ett franskt inlåningsord, därav uttalet.
Oskar: Mmm, jag tänkte nästan det. Vi säger ju liksom inte "ge" till get...
Ridå!

Jag ÄLSKAR att vara sambo igen :)

Hjälp till

Vi är lyckligt lottade som är födda i Sverige. Alla människor har det inte lika bra. Klicka er vidare till http://www.operationsmile.se/ och skänk en slant till Operation Smile. Det har ni råd med.  



Jag menar att de allra flesta i Sverige har råd att skänka pengar till någon välgörenhetsorganisation varje månad, även studenter. Oskar och jag är världsföräldrar genom Unicef, men det finns många andra bra alternativ. Huvudsaken är att man gör något.

Imorgon

Imorgon är dagen då jag kommer att bli färdig med polistexterna, och det känns såå gött!! Skulle tippa att jag har max tre timmars arbete kvar :) Uppdraget har gällt några tusen sidor och således många, många timmars jobb. Det firar vi med bio imorgon kväll och kanske jag till och med unnar mig att vara lite ledig i helgen. Vem vet?

Get going!

Jag tänkte köra ett ordentligt race med texterna idag, för att bli färdig någon jädra gång. Om några dagar har jag tenta och jag har fortfarande en bok kvar att läsa...

Amanuensjobbet har lärt mig en viktig sak om mig själv - jag är sämst på att arbeta hemifrån. Det är SÅ lätt att man börjar fixa med annat. Egentligen borde jag förflytta mig till bibblan och jobba där, men idag är jag för lat. Idag vill jag sitta här med ullstrumpor, filt och te - det har snöat hela natten och snön yr fortfarande utanför fönstret. Brr!

En utmaning

Eftersom förkylningen inte verkar bli bättre av vare sig vila, ingefära eller sömn så bestämde jag mig för att köra ett ordentligt gympass för att chocka igång kroppen.

Av någon anledning tittade jag lite närmare på mina gympadojjor under passet och insåg att de är 1 ½ år gamla, men ser ut som nya. Wow, Nike kan verkligen det här med att göra skor, tänkte jag och var glad över mitt val av märke. Sen insåg jag att anledningen till att skorna ser nya ut är därför att jag använt dem 20 gånger eller så sen jag flyttade upp till Växjö för 1 ½ år sen... Illa.

Passet gick dock bra och jag körde till och med ett gäng finfina frivändningar på 40 kg. Nu är jag motiverad att fortsätta träna med Oskar, främst för min stackars hälsas skull. Det skulle inte förvåna mig om jag är sjuk för att jag tränat för lite... Sagt och gjort, när vi kom hem ville jag ta före och efter-bilder för att dokumentera träningens effekt.

Men hur kul var detta då? Jag ser ju inte direkt otränad ut, trots att jag är TOTALT otränad.



Eftersom jag verkar ha onormal fysik får målet istället bli att gå upp ett par kilo för att frysa mindre och bygga mer muskler. Dessutom skall jag slå Stina i bänkpress - det är egentligen det viktigaste målet. Passa dig, mini.

Inte igen

Vad är det för fel på mig? Jag trodde att jag precis hade blivit frisk, men igår vaknade jag med halsont och förkylning igen... Därför gick jag och la mig tidigt igår, vaknade 11 timmar senare och kände mig fortfarande kass, trött och hängig. Merde!

Inget att göra dock, jag har massor med polistexter som bara skrattar åt mig så nu jävlar får jag bita i äpplet och sätta igång.

Nyårsfirandet

Nyårsfirandet här igår var riktigt mysigt, trots (eller kanske just därför) att vi var en liten skara. Catta kom vid fem och vi hjälptes åt att svänga ihop potatisgratängen och älgsteken. Vi hann med att skåla mellan varven, i alkoholfri cider ;)

Huvudsaken är att man har fina glas, tänkte vi. Tack Jasse för dessa!


Pappa jobbade och mor skulle på galej hos Blixtarna. Såhär busig (och snygg) var hon före avfärd.


En stund efter sju kom Kajsa och då var det dags för förrätten - en smaskig röra fullproppad med räkor, löjrom, gräslök, creme fraiche och rödlök.


Vi försökte ta en fin bild på Oskar och mig. Det gick sådär...



Till huvudrätt blev det potatisgratäng, citronmarinerad älgstek samt kantarellsås. Mums!




Fina flickor!



Kajsa hade gjort chokladmousse till efterrätt. Från vänster ser ni
1) min variant (helt utan störande chokladkross)
2) Cattas med hackad mörk toblerone 
3) Kajsas, med hackad ljus dito.
(Oskar körde en specialare med 50/50).



Själv la jag mig übertidigt, men de andra stannade uppe och tittade på Solsidan-boxen halva natten. Det var sådär kul att gå upp kvart i sju imorse, kan jag tala om, men jag var förhållandevis pigg.

Ikväll blir det film och middag med familjen. Efter jobbet imorgon åker Oskar och jag tillbaka till Växjö. Vi har bägge massor av jobb den kommande veckan, huga!