Ångest

Mycket ångest på Valsbacken idag. Orsak oklar. Men det kan ev. bero på följande
 
1. Kom hem från underbar semester med mannen min. Ska nu bli särbos igen, vilket innebär ett evigt dragande på grejor fram och tillbaka, saknad och mycket dåligt samvete.
2. Budapest var fantastiskt; varmt, intensivt, vackert. Här hemma är det kallt, irriterande stilla och spöregn.
3. Har väldigt mycket jobb att ta tag i efter en veckas semester. Jag läst en uppsats, har en kvar samt 92 olästa mail i inkorgen. 
 
Bör ta tag i detta snarast, men det är något med mig och ångest. Jag blir liksom handlingsförlamad. 
 

Gellertbadet

När Oskar och jag promenerade över bron till Gellertbadet i förmiddags talade vi om att det kändes betydligt svalare idag jämfört med föregående dagar. Skönt osv. Några minuter senare passerade vi en termometer som visade 39 grader i skuggan. Jaha ja. Vi har väl acklimatiserats till värmen då då, för 39 är ju verkligen gräsligt varmt. 

Idag har vi spenderat hela eftermiddagen på Gellert bath & spa. Lätt det vackraste badet hittills, även om det har funnits större och fler utomhusbassänger på övriga bad. Det var verkligen magiskt här; alla termalbaden, swimmingpoolerna, den vackra byggnaden, massageavdelningen – toppklass för att vara Budapest! 



Jag tog en aromamassage (helkropp) och det var verkligen bra! Och billigt! 120 spänn. Allt är f ö billigt i denna stad.

Efter badet tog vi en kaffe på hotellets terrass. Fint med bron alldeles framför!


Igår kväll traskade vi upp på Gellerthöjden och sen satte vi oss på en liten uteservering nedanför Elizabethbron. Hur mysigt som helst! 


Det syns inte riktigt, men Oskar plankade på ett livsfarligt ställe!


Här ser ni hotell Gellert, där vi var och badade idag. Pampig byggnad!


Vi älskar broarna här. Alla ser så olika ut, och denna gröna är en favvo :-)


Sista bilden för dagen. Jag utanför Operan imorse.


Nu ska vi strax ta metron till Oktogon och käka på en restaurang där som Becks tipsade oss om – Menza. Trevligt! Kött och vin ska jag ha. Så får det bli!

Njutardag

Idag har det varit soldis och skyigt ute. I jämförelse med 40 känns 35 grader plötsligt riktigt behagligt, ha ha. Vi tog en promenad längs Donau i förmiddags och fikade på klassiska Gerbeauds innan vi tog metron till Terrormuseet.

Gerbeaud Cukrászda (så himla lätt med stavningen här i Ungern)

Man slås verkligen av hur vackert Budapest är när man strosar i sakta mak längs strandpromenaden. Vilka byggnader, vilken historia! Jag kan tänka mig att det är helt perfekt att åka hit på våren eller tidig höst och bara promenera runt, fika och njuta. 

Nu i em tog vi en sväng om ett stort köpcentrum i närheten av Keletistationen där vi bor. Ac och fina butiker. Nu ligger Oskar här och sussar bredvid mig, och jag tänker strax göra detsamma. Senare ikväll ska vi traska upp på Gellerthöjden och titta på broarna i kvällsljus. Mys!

Budapest dag 2

Vi började dagen med synagogan och judiska museet. 


Fniss.

Minnesmonument över de omkring 600 000 ungerska judar som dog under Förintelsen. På varje blad i pilträdet står ett familjenamn.



Senare promenade vi norrut mot Palatinusbadet, förbi bl a St. Stefanbasilikan.


Badet skulle enligt uppgift vara det vackraste i Budapest. Det var det inte, men väl värt ett besök en het dag som denna! Fint, men lite slitet. Ett paradis för barnfamiljer. Sju stora bassänger i en parkliknande anläggning på en ö Donau.


Jag tog nytt rekord i badning. Låg i vattnet i fyra (!) timmar. Inte klokt så skönt det var. Jag skiftade mellan att halvsova mot kanten och sitta i massagefållorna. 32 grader i vattnet. Mmm!


Här ser ni en liten del av badet. Stora ytor och mkt skugga.

Vi tog en öl på en häftig pub på väg hem. Det är halm under borden och man äter nötter och kastar skalen direkt ner på golvet (jag hade mkt svårt med det senare). I taket anteckningar, foton och kvitton som kunder lämnat kvar.


En sväng om Váci ut blev det också, för Oskar ville shoppa. Själv tyckte jag mest det såg absurt ut med pälsmössor i varje stånd när temperaturen låg på närmre 40.


Slutligen två bilder som illustrerar vem jag lever med:

Oskar har riggat en fälla, fall i fall någon skulle få för sig att göra inbrott på vårt hotellrum när vi sover. Då bör man veta att hotellets port är låst och receptionen bemannad dygnet runt...


Såhär satt han idag, i ett skönt termalbad, på avslappnade 10 centimeters avstånd från vår väska. När jag föreslog att vi skulle låsa in väskan ihop med våra kläder skrattade han högt åt mig. 


Oskar har nämligen läst i guideboken att man "bör vara på sin vakt i Budapest" och har uppenbarligen tagit guiden på orden. Igår kläckte han kommentaren: "Anna, du bör nog gå på vänster sida om mig. Om vi blir rånade kommer jag nämligen att avväpna den som försöker på min högra sida".

Ja, vad ska man säga? Älskade lille O!

Snapshots

Bilder från vår väldigt varma första dag i Budapest kommer HÄR!

Vi började dagen i en saluhall nere vid Donau.


På väg över till Buda. Morgon och ganska skön temp. fortfarande. 


Vy från Castle hills.


Fiskarbastionen, där vi tog en fika. Härlig utsikt över Pest och parlamentsbyggnaden från caféterrassen!


Så här kan man också ta sig runt.


Slottshöjden blev en stekpanna vid lunchtid. Vi ville fly, men orkade inte förrän vi stärkt oss med skugga och kalla drycker. Det postiva med vädret är att det blåser. Asvarma vindar förvisso, men betydligt bättre än vindstilla. 

Oskar slappar i skuggan.


Efter lunch och en sväng om historiska museet gav vi upp och drog till Széchenybadet. Vilken välsignelse! Detta fina gamla badhus har tre utomhuspooler i olika temperaturer, oräknerliga inomhuspooler i olika storlekar (28-40 grader), bastur, ångbastur och spaavdelning. Helt ljuvligt – jag ville stanna till stängning, men Oskar blev tillslut rastlös.

Utomhuspoolerna höll 37, 30 resp. 26 grader. 26 gick bort direkt – iskall. Även 30:an var konstigt nog i kallaste laget, så vi spenderade mest tid i bassängen ovan, där vattnet höll sköna 37 grader. Jag vet – det låter helt absurt när vi har det så hett, men eftersom det blåser var det perfekt att halvligga i vattnet och sola. Man var liksom sval ändå! 

Nu ska vi slappa en stund och sen dra ner och äta i judiska kvarteren som tydligen är arty och lite hippa. Imorgon blir det synagoga (världens näst största), judiska museet, Raol W. och sen Palatinusbadet och picknick hela eftermiddagen.

Förresten – igår var det nationell helgdag och det firades med ett hejdundrande fyrverkeri över Donau. Jag har aldrig i hela mitt liv sett så mycket människor. Hundratusentals Budapestbor samlades på broarna och runt strandpromenaden för att titta på showen som varade i en halvtimme. Vägar stängdes av, trafiken blev kaos, poliser överallt och mitt i allt detta Oskar och jag. Vi blev ärligt talat lite rädda av den enorma folkmassan, så efter en stund drog vi oss undan till ett café och tittade på resten av fyrverkeriet på storbildstv i stället. 

Hörs imorgon!

Resestrategi

Dagen började si sådär, med halsont och febervärk. Inte blev det bättre när jag läste väderprognosen för Budapest den kommande veckan: 31, 32, 33, 34, 34. Jag såg framför mig ett febrigt lidande i värmen. Sen samlade Oskar och jag ihop oss. Jag tog en ipren, vi packade badväskan, guideböcker, mat och vatten och drog ner till sjön. 

Där har vi solat, badat och läst hela dagen. Underbart skönt. Nu mår jag mycket bättre och är pepp på en veckas semester igen, hettan till trots. Vi har nämligen lagt upp en strategi – vi gör aktiva saker på morgnar och kvällar, och mitt på dagen när det är som varmast ska vi se till att befinna oss på antingen ett spa, ett museum med ac eller ett utomhusbad med kalla bassänger. Det finns 12 stycken av de senare i Budapest, vilket känns lugnande (för mig).

Oskar däremot, är ju en supermänniska av rang och lite hetta (avsett om det är 30 eller 40+) bekommer honom inte. Ni minns väl förra året när vi bodde på en camping utanför Venedig och jag ville åka in till stan först på seneftermiddagen? I protest mot min vekhet gav sig Oskar ut och körde ett långt intervallpass i gassande sol kl 12.30... Italienarna dånade, och i ärlighetens namn nästan Oskar själv med, även om han aldrig skulle erkänna det. Denna gång har dock den gode O lovat att hålla sig i skinnet och inte hetsa fram strapatser mitt på dagen. 

Nu ska jag återgå till mitt kaffe och guidboksläsande här i skuggan på terassen. Hej så länge!


Måste bara tillägga, apropå Hungerspelen som vi såg igår: Hur, HUR tänkte castingfolket när de valde skådespelare till Gales och Peetas karaktärer? TALA om miss match, i synnerhet vad gäller Gale. Eller vad säger ni?


Gris på tak

Det är inte klokt vad man hinner se under en timme på Statoil. En halv gris på ett biltak, till exempel. Ursäkta den dåliga bilden, men vi upptäckte den precis när de var på väg härifrån. 


Post-Lexie

Och här kommer 10 spoilers, för den som inte kan bärga sig till Grey's säsongsstart den 27 september.

10 things you need to know in a post-Lexie world


Budapest!

Idag sitter jag på Statoil och bloggar, trött på radioskuggan bakom berget hemma. Jag kom hem sent igår kväll och har hela helgen ledig innan Oskar och jag åker till Budapest på måndag. 

Syster Kajsa jobbar och säger hej med sin bästa pose!


Vilken vecka det varit! Jag flyttade upp inför hösten förra helgen, och i veckan har jag mest bara jobbat. Dock så himla kul att träffa alla igen – fantastiska Sofia, Erika, Daniel och Solveig. Åh vad jag tycker om er alla! Sofie och Henke, de lyllosarna, är kvar i Grekland och njuter. 

Budapest nu då. Hur kom det sig? Tja, egentligen var vårt enda krav att komma bort, tillsammans. Vi hittade inga billiga sol- och badresor, och då bestämde vi oss för Budapest istället. Nu blir det alltså kultur, termalbad, spa och promenader istället. Gud vad vi längtar! 


Oskar är duktig på schack – kanske vågar han utmana gubbarna i badet?



Idag jobbar Oskar sin sista dag och det ska vi fira med tacos, vin och Hungergamesfilmen, ha ha.

Jag tar med mig datorn till Budapest och uppdaterar kanske med nån bild då och då.

Cafésöndag

Godmiddag!

Som jag laddat för denna lediga söndag. Jag skulle göra en ny laddning pannkakor, äta frukost ute i trädgården och läsa både dn och hd i lugn och ro och därefter bege mig till stenbrottet för sol och bad hela dagen. Ha ha ha.

Vaknade till en fin morgon (och hann smörja in mig med solkräm), men runt nio slog vädret om. Massiv overcast och duggregn. Vad gör man? Vi drack en tapper kopp kaffe ute i haven innan jag plockade ihop dator och bok och drog ner till fiket. Lika bra att njuta av kondisfrulle och passa på att uppdatera sig i den digitala världen en dag som denna. Jag promenerade hit eftersom jag lovat Oskar att ta bättre hand om bilen genom att 1. sluta köra korta sträckor och 2. inte backa på (fler) saker. ;-)

Häromdagen testade jag ett recept på amerikanska plättar. Sådär gott. Vanliga tunna smakar bättre.


Jag älskar för övrigt "vår" äng som skymtar på andra sidan ån. Utsikten härifrån frukostbordet är den bästa jag vet och vi äter här så ofta vi bara kan. Kommer att sakna det mycket när jag om en vecka beger mig tillbaka till Växjö för jobb. 

Igår var vi på kalas i Klippan. Sixten blev tre år och det firades med kakor, tårta och lek ute i trädgården. Så härligt att se alla glada kusinbarn leka och bada tillsammans. Tack, familjen Svärdh/Molin! Oskar har en massa fina bilder, men de ligger i hans iphone som jag sällan får låna.