En eländesblogg

Jag satt och kollade igenom gamla inlägg och då slog det mig - min blogg har blivit en eländesblogg. Jag är en gnällspik som bara bloggar om eländiga saker och gud så deprimerande läsning de senaste månaderna var. Ändå är det en hel drös människor som varje dag kommer och hälsar på. Det glädjer mig. Jag ska försöka blogga oftare och vara lite gladare.

För att inte chocka mig själv och er kan jag ju börja med lite elände, även denna regniga novemberdag. Jag tog svininfluensa-sprutan igår och himmel och pannkaka vad dåligt jag mår idag. Det känns som någon stuckit istappar i mina leder och jag har feber. Jag fryser och svettas omvartannat. Just nu ligger jag nerbäddad i soffan under ett tjockt täcke och eldar för fulla mugga i kaminen. Jag tackar min lyckliga stjärna för att det är helg. Då kan jag vara sjuk med gott samvete och behöver inte oroa mig för att ta igen praktikdagar.

Som alltid när jag är sjuk har jag svårt med aptiten. Till kvällsmat är det bara två saker jag kan tänka mig: grönkål eller grillchips. Konstigt, jag som inte ens gillar chips vanligtvis.

Nu till lite goda nyheter. Fantastiska nyheter till och med:
Emmah och Robban har blivit föräldrar till en bedårande liten Alice. Emmah sattes igång i torsdags kväll och förlossningen måste varit någon form av hastighetsrekord. 20 minuter tog det och sen var det klart. Emmah lämnar sjukhuset idag och jag hoppas att jag kan åka och hälsa på den nyblivna familjen under nästa vecka. Stort grattis från alla oss i Örkelljunga!


VFU

Nu är jag ute på min första VFU. VFU står för verksamhetsförlagd utbildning. Själv brukar jag säga praktik, men det är tydligen fel. Jag är på en gymnasieskola i Markaryd och följer en lärare i religion, filosofi och geografi. Sen hänger jag på lite andra lärare då och då. Jag gillar nämligen inte att sitta och såsa. Inte för att man gör det som lärare, men det är mycket planeringstid. Läraren jag följer undervisar 15 timmar i veckan - resterande 30 är planering och andra uppgifter. Eftersom jag inte påbörjat ämnesstudierna får jag inte planera och hålla lektioner själv än. Så jag kutar runt och är med lite här och var.

Igår var jag på SFI och det var fantastiskt. Det finns ju olika nivåer på SFI och igår var jag med i analfabetklassen. Det är svårt att lära sig skriva på ett främmande språk om man inte kan skriva på sitt hemspråk, vill jag lova. Tala om utmaning... Jag ville gärna se den verksamheten eftersom jag funderar på att läsa Svenska 2 som komplement till mina ämnen.

Nu ska jag lägga mig på soffan och vila en stund. Det snurrar i huvudet efter alla möten de senaste två dagarna...

Maginfluensa?

Herregud vad jag mår illa. Jag började må illa i förmiddags och sen har det bara tilltagit i styrka. Det är fruktansvärt och jag önskar att jag bara kunde spy och må bätte sen. Det värsta med att må illa tycker jag är att man inte vet om man är hungrig eller proppmätt. Man är liksom både och - hela tiden. Just nu är jag trots illamåendet sugen på pappas grönkål.

Emma & Emma kom upp igår och vi hade en mycket trevlig kväll. Dock har jag av ovan nämnda anledning varit lite loj idag.

Nej, jag måste lägga mig lite igen - hörs en annan dag.

YES!

Det känns som det kommer att bli en strålande dag! Jag är så himla glad - av flera olika anledningar

1. Kollade min mail och såg att utbildningsansvarig för lärarprogrammet bifallit min ansökan om inriktningsbyte från Idrott till Svenska. YES! Kursen kör igång i mitten på januari. Verkligen helt underbara nyheter - som jag väntat.

2. Solen skiner i Växjö för första gången på två månader. Efter frukost ska jag ut och tanka mina D-vitaminlager!

3. Ikväll kommer Emma E och Emma I hit. Mina barndomskamrater, för er som inte är bekanta med namnen. Som ni vet har jag många Emmor i min bekantskapskrets...

4. Jag skrev en bra tenta i veckan och kände mig mycket nöjd när jag skickade in den igår.

5. Idag får jag tillbaka förra tentan som var på 6hp. Känner mig positiv inför det. (Hehe, det kanske jag får äta upp, men va fasen. I så fall bjuder jag på det.)

6. Sist men inte minst är det nu mindre än 4 veckor till min älskade Oskar kommer hem på leave!

Vad ovant det känns att vara såhär glad förresten. Jag har varit ganska nere en period, så dagar som denna behövs som enegiboost. Nu har jag minsann slösat tillräckligt med tid framför datorn. Upp och hoppa och ta vara på dagen!

:)

Arbetsro?

Skrev klart tentan för ett par timmar sen. Skönt! Dock har jag inte haft mycket till arbetsro eftersom takreparationer pågår samtidigt som de gräver upp gräsmattan utanför mitt fönster. Det är ett jäkla oväsen med maskiner som kör fram och tillbaka. Varje gång maskinerna flyttar sig så piper de. Störande, men det finns större problem :)


Calle, fattar du vad de ska göra? Nu har de grävt ner massor med små röda pinnar också...

Nu ska jag cykla och träna, sen handla och därefter fixa mat till imorgon. Ska även slänga ihop en frusen cheesecake - den efterrätt jag tycker näst mest om i hela världen. Det godaste är glace au four.

2/3 Klart

Phu. Två av tre frågor avklarade! Nu ska jag byta om från nattlinnet och gå ut en sväng. Sen ska jag käka lite middag så jag får ny energi. Det kan behövas. Jag glömmer alltid bort att äta när jag tentar. Jag jobbar som en galning och inte förrän jag är färdig känner jag hur hungrig jag är.

Tog förresten ett foto of the day.

I väntans tider

Sitter här och väntar. Klockan 18.00 läggs hemtentan ut och sen har vi två dagars intensivt arbete framför oss. Så det är bara att gilla läget. Och koka mycket te. Jag har bunkrat upp med lagad mat och massor av frukt. När jag pausar från skrivandet vill jag nämligen inte ställa mig och laga mat. Då vill jag träna eller ut och promenera.



Jag längtar redan till torsdag när jag klickat på "skicka" och kan slappna av.
I helgen kommer Emma och Emma hit och vi ska njuta av god mat, vin och catching up-talk.

På tal om ost

Hur många ostar har en familj normalt i sin kyl? Inte vet jag, men i familjen Eks finns för närvarande sju stycken.


Kajsa har trakasserat mamma och mig hela kvällen med prat om Newtons lagar och jordens undergång. Nu hämnas jag med denna fantastiska bild. Hehe.


Världens bästa mor. Lägg märke till kaffekopparna...

Kaffe

Jag har pimplat kaffe hela dagen och sitter nu här med en bubblande, orolig mage. Fast det är kanske smällar man får ta om man vill hålla koncentrationen uppe när man har många hundra sidor att plöja. Visst är det roligt att plugga, men det finns saker som är roligare än att tentaläsa.



Imorgon blir det (surprise) mer läsande innan Stina och jag drar oss tillbaka till Växjö. Ska försöka hinna med en promenad runt sjön också. Då mår man bättre och tänker klipskare, har jag kommit fram till.

Gårdagen

Gårdagen var jättekul. Jag hade lagat lasagne för första gången sen jag flyttade hemifrån och Sofie och Kani fick vara försökskaniner. Och tro det eller ej, men det blev gott. Här kommer lite bilder.

Underverket :)


Vår lilla trio.


Växjös sötaste flickor!


Jag ville låna lite hår av Sofie. Hon har så mycket och jag så lite.


Vid tio gick Sofie och jag bort till Sivans och dansade medan Kani var trött
(och klok) så hon gick hem. Vilka av oss som var piggast på seminariet åtta imorse behöver jag nog inte tala om...



Bibblan

Idag blir det en heldag med läsning på bibblan. Men vet ni vad? Jag ser faktiskt fram emot det! Kursen jag läser nu är så himla intressant. Den heter "Lärarrollen utifrån de ungas bakgrund" och handlar om hur kön, klass och etnicitet påverkar lärande. Efter VFU:n ska vi prata gruppprocesser, gruppdynamik och mobbing. Och ÄNTLIGEN har det blivit lite tempo. Tre heldagar på universitetet varje vecka, med föreläsningar och seminarium, och två läsdagar. Massor med kul litteratur att plöja - nu känns det nästan som jag börjat plugga på riktigt.

Förra kursen var mest puttra och pys och jag ställde mig frågan om vilka idioter som helst kan bli lärare. Tydligen är det så, eftersom det krävs grundläggande behörighet och inget mer för att komma in på lärarprogrammet idag. Här läser alltså personer som har 10.0 i medelbetyg. Inte för att betyg säger allt om en människa, men jag anser att vi borde ställa högre krav på de som undervisar våra barn. Hade jag fått bestämma skulle det krävas ganska höga betyg för att komma in samt intervjuer och personlighetstest för att gallra ut spån. Folk förfasar sig över att kunskapsnivån i dagens skola sjunker och jag är övertygad om att rekryteringen till lärarutbildningen är en orsak till detta.

Oj, vad arg jag lät nu. Tyvärr är det den tragiska sanningen.

Hemmafix

Idag har jag varit huslig. Jag har gjort en stor laddning röd curry och sen bakade jag kokosdrömmar. Nu håller jag på och tvättar och ska snart ta itu med en gigantisk strykhög. Vad som slår mig dagar som denna är hur tråkigt det är att laga mat till sig själv. Man fixar och donar och sen äter man upp på tio minuter eftersom man inte har någon att prata med. Det är tur att Oskar "bara" är borta ett halvår. Jag hade nog fått skörbjugg om jag bott ensam en längre tid. Det har blivit en del fil senaste tiden om jag säger så...

Förresten vill jag passa på och säga grattis till Emmah som fyller år idag!!! 

Bilder

Eftersom bloggandet varit bortprioriterat ett tag hittade jag bilder i kameran som ni inte fått se än. Först ett par på Leonardo, den föreläsningssal där vi oftast är. Pappa undrade hur mina klassrum ser ut. Såhär:


Läraren står där nere och sen fälls det ut två stora dukar från taket som pp presentationerna visas på.


Sixten döptes förra helgen.


Världens bästa svärmor och världens sötaste Alma.


Efter ett tag tröttnade Alma på klänningen...


Nyputsad fasad på Villavägen. Väldigt fint! (Oskars önskebild)



Underbara Sofie och Kani i Växjö.


På onsdag gör vi Sivans osäkert igen. Startar med middag och vin hos mig.


Nu ska jag kolla hur det gick för de ensamma mammorna och sen läsa en stund innan jag lägger mig. Kram och godnatt!

Nya vanor

Det börjar kännas att Oskar varit borta ett tag. Jag har skaffat mig nya vanor.
Jag diskar numera genom att spola upp vatten i diskhon, som Oskar brukar göra. Jag kommer på mig själv med att kolla på program som "Dödlig fångst" (om krabbfiske i Berings hav), äta mackor med chilisås som enda pålägg och ha full kontroll på bilen. Ni som känner mig vet att det är väldigt olikt mig. Jag har skapat ett Oskar-beteende och det känns ganska bra. När jag sitter klistrad framför Dödlig fångst sent på kvällarna känns det som vi är lite nära :)

Deadliest Catch - ganska kul machoprogram.


Oskar vill jobba på en sån här båt. Det får han inte. Han är i Kosovo istället :)

Systrar på besök

Jag har inte haft tid att uppdatera bloggen den senaste veckan. Det har varit full rulle här. Kajsa kom på besök i tisdags och det slutade med att både hon och Stina sov över. Stina har varit jättesjuk, med hög feber, ont i kroppen och frossa. Hon är fortfarande inte bättre så pappa är på väg till Växjö för att hämta henne nu.

Själv ska jag efter dagens seminarium storstäda lägenheten. Det behövs kan jag lova, efter att virvelvinden Stina bott här några dagar...

Förresten såg jag en cool grej på City Gross häromdagen. Jag gick runt bland julprylarna och vad står mitt bland alla julstjärnor och julbockar om inte en självlysande isbjön i nästan naturlig storlek (!) Har försökt hitta bilder på fenomenet på nätet men detta är det närmsta jag kommit. City Gross-björnen ser inte ut såhär, men tanken är densamma. Isbjörn i glas fylld med lampor. Shit vad fräckt, tänkte jag och kollade vad den kostade. 14 500:- Jaha liksom.


Jag hittade den! Underbar va :)


Nu måste jag pipa iväg till skolan, men skriver mer ikväll.