Summering: öluff

Jag lovade ju en slags summering av båtluffen och en sådan kan väl passa bra en regnig dag som denna. Kul förresten, att jag igår skrev ett inlägg om att det varit en sommar utan regn och idag vaknar jag av regnet som smattrar mot rutorna :-))
 
Vi besökte tre öar i Kykladerna. Santorini, Amorgos och Naxos. Alla tre öarna var fina semesteröar, men om vi ska ranka upplevelserna blir listan såhär:
1. Amorgos
2. Naxos
3. Santorini
 
Amorgos
Både Oskar och jag gillade Amorgos bäst. Ön har vild och vacker natur, flera härliga stränder, bra vandringsleder och fina klippbad men det som gör att vi båda placerar Amorgos i topp är stillheten, lugnet och bristen på såväl turister som nattliv och strandhålligång. Enda minuset med Amorgos är att det inte finns några bra badstränder i Katapola (där vi bodde). Det finns både stränder och klippbad i närheten, men jämfört med öns övriga utbud står de sig slätt. Vi hyrde därför moppe varje dag och körde runt till olika ställen och badade. Det fungerade jättebra för oss – vi älskar att åka runt och prova nya ställen, men moppe hade ju inte varit ett alternativ för till exempel en barnfamilj. Bil finns att hyra, men det är ganska mycket dyrare än moppe.
 
Katapola var i övrigt en supermysig by att bo i, och bristen på turister gör att man kan bo billigt och ändå ha finaste utsikten över bukten. Vi betalade 40 € per natt för ett rum med denna utsikt.
Jag skulle säga att Amorgos är en toppenö för ett aktivt par eller gäng som gillar att åka runt och uppleva olika sorters bad, byar och vandringar. Om man gillar att ligga på stranden och vill ha en bekväm semester finns bättre alternativ än Amorgos. 
 
Naxos
Naxos är en stor ö och eftersom vi mest höll oss på sydvästra sidan längs de långa stränderna kan jag inte uttala mig om öns övriga delar. Stränderna var dock helt fantastiska. Vi bodde på Prokopios beach och delar av den stranden var lika fin som Cottesloe beach i Perth. Ömsom gyllengul, ömsom vit sand och bländade turkost hav. Vad mer kan man begära av en solsemester? Tja, inget om man gillar att ligga på stranden och ta det lugnt, eller om man har små barn. Då är Naxos är ett toppenval.
 
Här finns också alla tänkbara bekvämligheter. Nästan alla hotell har pool, det finns supermarkets nära, liksom bageri och apotek. Turisterna är av naturliga skäl fler, främst barnfamiljer. Naxos stad ligger bara en kvart bort (med lokalbuss) och där finns ännu mer shopping, sevärdheter och en fin strandpromenad. 
 
På Naxos bodde vi på ett lägenhetshotell. Fullt utrustad lägenhet med trevlig balkong och gemensam pool kostade 40 € per natt.
 
Santorini
Mina känslor inför denna ö är blandade. Delar av Santorini är bland det vackraste jag har sett. Vyerna från Oia och Imerovigli är hisnande och öns historia, med vulkanutbrott och sjunkna landområden, är spännande. Hade vi bott på ett av de tjusiga hotellen i Oia, där poolerna stäcker sig över klippkanten och panoramautsikten över calderan finns att tillgå hela tiden hade vi nog haft en annan uppfattning. Nu bodde vi (liksom de flesta andra turister som inte är superrika) på andra sidan ön. Där är förvisso också vackert, med svart sand och branta berg, men stämningen här var i mitt tycke otrevlig (i Oskars tycke inte så farligt). Tjatiga kypare, hög dunka-dunka på stranden och mycket festande ungdomsgäng. Lyckligtvis bodde vi på ett hotell som låg 150 meter från stranden och där var det lugnt och stilla och fanns ett lummigt poolområde. 
Mitt råd till den som funderar på att åka till Santorini skulle nog vara att (om man har råd) bo på ett av lyxhotellen på utsiktssidan av ön samt att hyra en motorcykel och köra runt och titta på öns övriga delar. Under en heldag hinner man se nästan hela ön. 
 
 
Japp, det var en sammanfattning av våra intryck. Själva båtluffandet var hur enkelt som helst. Alla båtar gick i tid och boende ordnar man smidigt på plats eller via internet innan man anländer. De flesta ställen erbjuder gratis transfer till och från hamnen samt till och från flyget. Reser man under lågsäsong som vi gjorde brukar det inte vara några problem att hitta boende på plats. Reser man istället under högsäsong (mitten av juli och framåt) bör man boka i förväg. Då är även rumspriserna något högre. 
 
Vi hade köpt ett gäng superbra öguider från Kalimera. Dessa kan jag varmt rekommendera. Långt mer informativa och personliga än de vanliga guideböckerna från Vagabond etc. Det finns en guide som heter Öluffarskola, om någon skulle vara sugen på att ge sig ut på ett sådant äventyr ;-) 
 

Den tar aldrig slut!

Detta måste vara den härligaste sommaren på minst tio år. Kanske någonsin! Solen bara gassar och till och med ogräset torkar ut i trädgårdslanden. Jag tror att vi har haft typ två regniga dagar på hela sommaren. Otroligt. Jag njuter varje dag. Här kommer ett bildregn från den senaste tiden – här hemma och i stugan. 
 
 
Imorgon ska jag ägna min sista lediga dag åt att gräva upp en rabatt. Oskar säger att det är ett skittungt jobb men jag ska i alla fall ge det ett försök. Återkommer om hur det gick. Vi hörs!
 

Mot stuga och ledighet

Ahh, en veckas ledighet väntar. Underbart. Imorgon drar mor och jag ut till stugan, i övermorgon ansluter Kajsa och Oskar och i helgen kommer Oskars föräldrar och ett par av våra vänner. Det ska bli så himla skönt att komma iväg en sväng igen. Jag har jobbat typ varje dag sen vi kom från Grekland (okej, bara två veckor men jag är helt galet trött på mitt jobb så varje dag känns som ett år) och nästan alla kvällar har vi fixat i trädgården och i trädgårdslanden härhemma. Herregud, vilket slit det är med farmors lantbruk. Nästa år skall odlandet minimeras. 
 
Nu borde jag verkligen bara packa väskan och hoppa i säng men jag segar mig i soffan och orkar inte riktigt. Finns det något tråkigare än att packa? Huga. Det får bli en klänning, ett ombyte varmare kläder samt strandkläder. I stugan är man inte så knusslig. 
 
Antagligen kan jag inte blogga från stugan men följ med på Instagram om ni vill. Där heter jag @aannaek och Oskar hittar ni som @osketoske. Trevlig helg!

Santorini

Resans sista stopp var Santorini. Jag kan rekommendera att flyga till och från en ö som vi gjorde. Då slipper man den långa båtresan till Pireus/Aten och sen ytterligare transport till Atens flygplats. Något dyrare, men det tjänar man in i tid och båtpengar. 
 
På Santorini bodde vi på Perivolos beach. Det var ingen jättetrevlig strand, tyckte vi, men vi kom å andra sidan direkt från strandparadiset Naxos vilket kanske hade gjort oss kräsna. Hur som helst, på Perivolos var det gå-på:iga kypare på restaurangerna, musik på stranden, jet skis och lite för mycket håll i gång för min smak. Och då valde vi ändå Perivolos för att den anses som en lugnare, mer gemytlig strand än exempelvis Perissa eller charterstranden Kamari. Hmm. 
 
Det var skönt att vi hade pool och stor terass där vi bodde. Vi hängde vid poolen ett par eftermiddagar när solen på stranden blev för stark och mina öron för trötta. 
 
Vi hade tre heldagar på Santorini. Mellandagen hyrde vi moppe och körde runt hela ön. DET var helt fantastiskt och utsikten över calderan från Fira eller Oia är i sig värt ett besök på ön. Otroligt vackert. 
 
Här på öns sydspets. 
 
Red beach. 
 
Fira, Santorinis huvudstad, i bakgrunden. 
 
Om man inte orkar gå upp från hamnen till staden på berget kan man åka åsna eller linbana. 
 
Nedan ser ni vulkanen i mitten av den vattenfyllda calderan. Tidigare var Santorini en enda stor, rund ö, men ett kraftigt vulkanutbrott för omkring 3500 år sedan gjorde att delar av ön föll ner i vattnet. Nu finns bara den halvmåneformade huvudön kvar samt ett antal småöar. Här kan ni se en flygbild. 
 
Det sista vi gjorde på vår road trip var att köra hela vägen bort till Oia. Staden är mycket speciell. Husen är byggda ännu längre ut på klippkanten än i Fira. Sanslöst vackert, men lite läskigt. På 1950-talet föll delar av Oia ner i havet efter en jordbävning. 
 
Eftersom det är precis packat med folk i Oia när solen går ner bestämde vi oss för att köra och titta på solnedgången från Imerovigli istället. Med facit i hand ett bra val eftersom där knappt var något folk alls och vyn lika bra. Minus för att solen gick ner i ett moln, men det senare är ju svårare att styra över ;-)
 
Ja, det var Santorini det. Nästa inlägg blir en slags summering av vad vi gillade bäst, varför osv. men nu måste jag klä på mig och hasta iväg till sommarjobbet (som jag är så sjukt trött på). Vi hörs!

Naxos

Idag säger vi hej till Naxos. Här bodde vi på ett lägenhetshotell 100 meter från Prokopios beach, stranden som ni ser på bilderna nedan. På Naxos åkte vi inte runt så mycket utan höll oss mest kring Prokopios, stränderna därikring samt Naxos stad.
 
Det var välkommet med några dagars klassisk solsemester efter att vi flängt runt och varit ganska aktiva på Amorgos. Vi solade, badade, läste många böcker och njöt av den goda maten under våra fyra dagar här. Inte ett smack mer. Så skönt. 
 
I nästa inlägg kommer bilder från resans sista stopp – Santorini. 

Amorgosbilder

Här kommer ett litet smakprov från Amorgos, vår favoritö. Blir ni sugna på att åka dit? Gör det – så himla härligt och det bästa av allt: nästan inga turister. 
 
Vi bodde i huset längst ut till höger, högst upp. Underbar utsikt!
 
Bilder från Naxos och Santorini kommer en annan dag. Ta hand om er sålänge!