Bergsbyar

Vi lämnade Katapola på vår lilla moppe tidigt imorse eftersom Oskar skulle dyka. För första gången sen vi kom låg det moln över berget och blåste redan på morgonen. Det blev en kylig tur över bergskammen men när vi kom fram solade det upp.

Oskar hade ett härligt dyk i en korallgrotta med ljusinsläpp från ovan. Coola färger etc. men inte mycket fisk. Det blev ett litet drama när Oskars dive buddy (man har alltid en sån) fick panik och simmade rakt upp till ytan. Turligt nog skedde detta på tillräckligt grunt vatten för att uppstigningen skulle vara helt ofarlig. Annars hade väl O fått slå honom hårt i magen eller något för att stoppa det hela. Hur som helst, mannen hade panik och vägrade fortsätta dyka så O fick bli buddy med dive mastern istället. Mycket roligare, tyckte O.

Under tiden traskade jag upp till en by på berget där jag drack kaffe och njöt av en otrolig utsikt. När jag kom ner åt jag en greksallad och låtsades att jag var dansk för att slippa socialisera med andra svenskar (de är ju överallt, herregud).

När O kom tillbaka körde vi till ytterligare några byar högre upp och strosade runt. Fint, och så vitt att man blev bländad. Nu ska vi snart gå ut och äta. Igår blev det ruskigt sen middag. Kl 22 gick vi ut och det är ju i senaste laget även för att vara semester.

Om ett par dagar drar vi till Naxos. Boende ordnar vi på plats, tror jag. Vi vill inte bo i Naxos stad utan på någon av de fina stränderna. Gärna Agia Anna. Vi får se hur det blir.

Langada idag.

Semesterhej

Jag hänger på balkongen och Oskar sover här bredvid. Vi är så jädra trötta idag utan att ha gjort något alls egentligen. Vi har bara badat, snorklat, hoppat från klippor och lekt i vattnet. Ingen av oss är sugen på att gå och duscha för vattnet i duschen är precis iskallt och utan tryck. Blä. Nu har vi fått internet i alla fall. Tidigare dagar har vi haft någon minut här och där. Och bara full täckning om vi suttit inne på toan. Skönt att slippa det nu 😉

Imorgon ska Oskar dyka på andra sidan ön. Antingen grottdyk eller väggdyk, vad nu det senare innebär. Jag vill inte joina för att 1) jag fryser halvt ihjäl om jag dyker i detta vatten utan tjockdräkt 2) alla andra är proffsiga och har rescue certifikat eller liknande och jag bara fjuttiga open water.

Hur som helst, det ska bli roligt för O i alla fall och skönt för mig att ha några lugna timmar på stranden med en bra bok och en iskaffe i handen. I övermorgon ska vi vandra till Profitis Elias. Såhär ser det ut där.

Nu är det dags

Imorgon åker vi. Vi landar på Santorini men åker direkt vidare till Amorgos.
 
Här ska vi bo de första nätterna, på ett pensionat i Katapola med härlig utsikt över bukten. 
 
Vi stannar på Amorgos till den 30 juni, sen åker vi vidare till Naxos i några dagar och därefter åter till Santorini.
 
Gud vad det ska bli skönt med semester! Vi flyger ut sent, så imorgon fm ska vi ta en långpromenad, äta god lunch, städa och sen i lugn och ro ta oss till Kastrup. 
 
Hörs mer från Grekland!

Citat och paj

Dagens två citat.
 
1. "Jag litar minsann mer på min egen kropp än på din!". Farmor avböjer hjälp ner för asbrant samt stenig backe. Skön motivering från en pigg 90-åring. 
 
2. "Ja, men det är ju fredag kväll ikväll...". Alltså, här har jag gått hela dagen och tänkt att det är fredag. Gjort mig till med rabarber- och jordgubbspaj – allt för att få till fredagskänslan. Och så är det måndag! Hur bortkopplad kan man bli av ett par dagars förkylning och spirande semesterkänslor? Haha, tydligen rejält. 
 
Här ser ni pajen. Mycket god och lättlagad, så ni får receptet också.
 
Tillagningstid (inkl. tid i ugn): 30 min
 
Fruktbas:
500 g frukt (jag blandade rabarber och jordgubbar)
3 msk socker 
0,5–1 msk potatismjöl (använder du jordgubbar eller andra bär – ta 1 msk, annars 0,5)
Blanda socker med potatismjöl. Pudra blandningen över frukten och blanda runt så att potatismjölsmixen fördelas jämt.
 
Smuldeg:
125 g smör (rumstempererat eller smält – båda funkar lika bra men jag tar alltid smält eftersom jag är lite lat och ogillar smör under naglarna) 
1,5 dl havregryn
1,5 dl mjöl
0,5 dl socker
En nypa salt
Blanda och fördela smuldegen över frukten. 
 
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 20 min.
 
Klart. 

Så trött (men snart semester)

Alltså, denna trötthet. Jag fattar att det har med förkylningen att göra, men jag är verkligen helt slut. Klockan är bara halv åtta och jag har redan gjort mig iordning för sängen. Jag kommer att läsa max ett par timmar och sen knoppa in. Bara att lyda kroppen i detta läge säger farmor. Tur ändå att förkylningen kom nu. Om en vecka åker vi till Santorini. Som vi längtar! 
 
Snart här...
 
 

Stugan

Det var flera år sedan jag var i stugan sist, så det var riktigt kul att vara där idag. Den är minsann fin, mormors lilla stuga. Mitt i trädgården står en tall vilket gör att vi har skön skugga även stekiga dagar. Idag var det dock svalt i vinden så vi njöt i solen. 
 
Jag läser Nesbös senaste och pappa läser skvaller om prinsessans smekmånad ;-)
 
Vi fikade med bröd från Östras bageri, jordgubbar, goda ostar och kaffe. Mums! Jan och Marit kom förbi en sväng och sen tog mamma och jag en promenad längs havet bort till Hagön och pappa körde till Biltema – två gånger. Alla nöjda. 
 
Här ser ni en bild inifrån stugan. Bakom mig är ett litet vardagsrum, in till vänster toa och brevid köket till vänster ett sovrum. Stugan renoverades och byggdes ut för några år sedan. Innan dess hade vi varken toa eller rinnande vatten i huset. Det var väl charmigt på sitt sätt, men gud vad mycket trevligare där är nu. 
 
Vi skulle egentligen ha stannat över natten, men eftersom det skulle ösregna från sex ikväll till lunch imorgon så bestämde vi oss för att köra hem istället. Bra val, för nu vräker regnet ner och åskan mullrar. Jag har redan krupit ner i sängen. Jag ska läsa en stund och sen försöka sova bort min förkylning. 
 

Lycka

Att jag ska få vakna upp till denna utsikt i två hela månader känns overkligt bra. 

 

 

Hur kan det redan vara juni??

Hjälp, den här våren har verkligen flugit förbi! Nyss var det februari, nu är det juni och snart dags att åka på sommarsemester. Var har månaderna tagit vägen? För min del har det varit en intensiv och mot slutet väldigt stressig vår, MEN jag har minsann fixat det. Konferensen är nu över och jag tycker att det gick bra. Gästerna verkade också nöjda. Jag har så fina, duktiga kollegor och en snäll lillasyster som ryckte in och då är det svårt att misslyckas med det praktiska. 
 
Nu har jag en del annat att ta tag i. Imorgon ska jag göra de sista små ändringarna på uppsatsen och sen skicka in den till min examinator för slutkoll och därefter publicering. Sen ska jag packa ihop och bomma igen lägenheten för sommaren. Det ska bli skönt att flytta hem till O, men jag hade gärna sluppit allt packande. I helgen åker mamma, pappa och jag till stugan för lite skönt häng (om det inte regnar). 
 
Vi hörs mer i nästa vecka när allt har lugnat ner sig!

Några till

Lillasyster plankar farligt. Jag fick svindel bara av att ta kortet... 

 

Jag har aldrig varit en drinkperson, men sist vi var ute fick jag en så god mojito att jag bestämde mig för att plantera mynta hemma i landet för att kunna göra egna mojitos till sommarens grillkvällar. Perfekt att vi hade en (!) outnyttjad kvadratmeter kvar i trädgårdslandet... 

 
Lille Vinne har premiärbadat.  

Mina blommor har växt till sig rejält!

 

Farmors hus ligger bakom det stora vita, på andra sidan vägen (för er som inte har stenkoll på Örkelljungas geografi). Och äldre släktingar: det är alltså Allan Åhlins hus som har blivit såhär fint. Här kan ni läsa mer om renoveringen.

 

Bildregn

... från veckan som gått.

Stina vid sjön. 

Årets grödor tar sig (allt utom Oskars morötter). 

Sommarmorgon i Växjö.

Textkonferens på jobbet. Stina hoppade in som extra hjälp. 

 

Sju år

Idag firar Oskar och jag sju år ihop. Eller firar och firar – vi är faktiskt inte ens i samma land just idag, så själva firandet får vi klara av en annan dag. Men sju år, hörrni. Det är härligt länge!
 
Här ser ni oss i Medveja 2008. Första resan till Kroatien för Oskars del. Vi hade kört hela natten och på bilden har vi kutat rakt ner i hamnen för ett dopp och en bit mat. 

Jag älskar detta fotot. Jag minns fortfarande hur semestersprallig Oskar var när vi tog bilden och jag tycker att det syns i hans ögon.
 
Min fina, älskade Oskar. Du är min bästa vän och min stora kärlek. Jag tror att de kommande sju åren kommer att bli ännu bättre än våra första sju. 

Utflykt och barndop

Det har varit en fullspäckad helg från fredag till söndag. Kort update:
 
I fredags hade Oskar jourledigt och vi drog iväg på utflykt. Först var vi några timmar på Sofiero och njöt av blomsterprakten och sen körde vi ner i stan. Vi promenerade i hamnen och åt sillmacka i Domsten. 
Tillslut blev det alltför pensionärsmässigt med alla blommor så jag kände mig manad att moona för att lätta upp stämningen. Oskar också. De bilderna får ni ev. se en annan dag (jag lovar att de finns). 
 
I lördags körde vi till Danmark för Vincents dop. Han var så tjusig i sin sjömanskostym och lika charmig som vanligt. Sötare unge får man leta länge efter! 
 
Allting var så fint ordnat hemma hos faster Ingegerd. Vi bjöds på delikata smörrebröd följt av tårta och andra godsaker. 
 
Idag har vi haft en lugn dag hemma. Jag har känt mig lite låg och Oskar har bakat bröd för att muntra upp.
 
Kram och godnatt på er!