Jul osv.

OJ, vilken härlig jul det har varit i år! Det har hänt så mycket och vi har träffat så många att julen närmast känts som ett maratonlopp. På ett bra sätt. 

Vi tar det väl från början... Sent på lillejulaftons kväll gick Oskar ner på knä och friade till mig. Jag blev totalt överraskad – hade verkligen inte anat att något var på g (mer än att jag trodde att Oskar var sur eftersom han hade varit ovanligt tyst och konstig under kvällen...). Vilken lycka! Oskar halade fram en flaska champagne och vi skålade in vår förlovning till sent på natten. 
 
Morgonen efter vaknade jag klockan sex, fortfarande alldeles uppspelt och glad för gårdagen. Tänk, jag ska gifta mig med denna underbara, genomsnälla man!
 
På julaftons eftermiddag körde Oskar till sin familj och jag åkte hem till min. Sent på kvällen joinade Oskar oss för sällskapsspel och irish coffee. 
 
Under hela julaftonskvällen bråkade vi om värmen i casa del Ek. Jag frös halvt ihjäl och Christopher höll på att dåna av värmeslag. Lösning: öppna dörrar i hela huset, C i shorts och jag under filtar och tröjor. Allt för julstämningens skull.
 
Försökt till fint julkort på mamma och pappa. Kajsa tog 225 likadana kort. Alla blev usla. 
 
Julens övriga dagar har vi träffat Oskars familj, min släkt i Åhus och ett imponerade antal kompisar. Becks, Emma E, Emma I med familj, Karin, Tanja, Pontan och Emmah med familj. Åh, så trevligt, trots att jag har varit alldeles hängig med feber och värk i bihålorna. Jag får nog ta mig ner till VC imorgon och kolla upp om jag behöver penicillin, för det här verkar aldrig ge med sig... 
 
Nu ska jag krypa ner under min fantastiska yllefilt (tack, kära svärmor!) och njuta av mellandagslugnet. Oskar är på gymmet efter att ha jagat imorse, jobbat några timmar mitt på dagen och renoverat här hemma de senaste timmarna. My god, var får han all energi ifrån?? 

God jul!

 

Bygg-update

Ni som följer Oskar på Insta vet att bygget har försenats över en månad på grund av att vi var tvugna att gräva ut den delen av huset som saknar källare och dränera där. Vi har också fått byta något som heter syllen (en slags golvbalk, tror jag) för att den var förstörd av fukt. När huset byggdes till på 60-talet sattes bokstavligen tillbygget direkt på berget och det var med facit i hand mindre bra. Detta har Oskar nu fixat till. 
 
Så här kan det bli när man köper ett gammalt hus och det visste vi ju. Men det är ändå lätt att deppa ihop över att jobbet man (Oskar) gör inte syns trots att han kämpar varje dag. Fast nu är dräneringen äntligen klar och vi kan börja bygga upp igen. Hurra! Näst på tur står isolering av tillbygget och plåtning runt de nya fönstren. 
 
Jag hittade några gamla foton i kameran och OMG, vilken förändring sen i somras! Det är ju ett helt nytt hus! Ni får se de nya bilderna i jul, men här kommer ett gäng gamla från i höstas (vi har alltså kommit mycket längre än det som syns på bilderna nedan). 
 
Innan vi började riva. Ingen av dessa väggar är kvar, bara murstocken (bakom dörren) där vi ska ha en braskamin.
 
Köket är också borta. Här ska nu bli toalett. 
 
Även den gamla toaletten är ett minne blott. Den högra väggen är riven och här ska nu bli stort kök med utsikt över gården och ån. 
 
Här har vi precis börjat riva bort den gamla "isoleringen" i väggarna. Vi har även rivit golv och tak i alla rum. Oskar har fyllt över 100 sopsäckar à 240 liter med kutterspån... 
 
Där den gröna sopsäcken står var det gamla köket. 
 
Där Oskar står till höger har vi grävt ut 2,5 meter och dränerat (inne i huset, alltså). 
 
Fast innan vi kunde börja dränera fick vi hacka loss och bära ut det gamla badrumsgolvet. 
 
Liten del av hålet... Oskar fyllde igen det tidigare i veckan (en av hans lyckligaste dagar i livet tror jag). 
 
Trappan till övervåningen rök också bort, och nu är stegen bytt mot en provisorisk trappa. Oskar tyckte att stegen var funktionell och bra. Livsfarlig, tyckte jag. Jag vann. 
 
Några fina utebilder också. Pappsen plöjer i potatislandet, vilket jag för övrigt kommer att sätta igen till nästa sommar eftersom det höll på att göra mig vansinnig förra året... 
 
Huset utifrån. 
 
Ja, det var en update från bygget. Nya bilder kommer i jul. Vi har bland annat satt in ett par nya fönster, ändrat hela planlösningen och håller som bäst på att isolera klart väggar, tak och golv. 
 

Julgran m.m.

Två roliga saker på en i övrigt inte alltför munter dag: 

  1. Vi ska köpa en minigran i helgen. Vi har absolut inte plats men jag tänker att vi får kasta ut tv:n eller så över julen, för en liten gran måste vi ha!
  2. Oskar och jag har börjat tala om att vi ska läsa franska ihop när det har lugnat ner sig med bygget. Ej skämt! Vi har båda läst franska tidigare och tycker att det vore kul att bli bättre. Vi får väl se om vi har tid, men det vore roligt – och för en gångs skull en lugn aktivitet som våra mödrar inte behöver få stressmage över. N'est-ce pas? 

Jag tänker mig en gran liknande denna, nätt och nedtonat klassisk...
 
Hihi, nä, men kanske en sån här?

Fixarhelg och leksaksknogjärn

Den enda fördelen med att jag inte kom hem i helgen är att jag fick gjort en massa saker saker som jag nu slipper fixa under veckans kvällar: tvätt, handling, matlagning, julklappsinköp och lektionsplanering. Skönt, men jag hade hellre varit hemma såklart... 
 
En kompis skickade över lite julklappstips tidigare idag. Vad sägs, ni som har barn? Lite fräscha "Control Toys" såhär i juletid, kan det vara något?
 
 
Inte? Vad sägs om ett leksaksknogjärn då? Perfekt som tillbehör till en läskig dräkt, står det på BR:s hemsida...
 

Fortfarande kvar i Småland

Jag kom inte hem idag. Första tåget var inställt. Andra också. Tredje tåget gick, men var två timmar försenat pga vädret. Då gav jag upp. Jag skulle ändå inte hinna hem i tid till dopet och med tanke på tågens hastighet troligen inte nå Örkis förrän sen eftermiddag. Ack, så trist, men inget att göra något åt. Oskar har jouren annars hade han såklart kört upp och hämtat mig.

När jag ändå var i stan passade jag på att köpa julklappar till familjen och när jag kom tillbaka till campus (återigen med min tragiska lilla rullväska i släptåg) bjöd snälla Sofie på lussefika. En helt okej dag, trots allt. Ikväll har jag kokat knäck och sovit några timmar. Jag fattade inte varför jag var så trött förrän jag vaknade och insåg att jag har begynnande munsår över halva truten. Det fattades ju bara det, haha. 

 
Imorgon kommer Erika hem från sin långa resa. Hon har varit i Hong Kong, Australien och Nya Zeeland. Tänk, så underbart! Jag ser fram emot att höra allt om resan när du sovit bort din jetlag, Erika!

Hello, stranger.

Oj, det var så länge sen jag var här inne att jag knappt kom ihåg mitt lösenord. Nu är det över två månader sedan jag skrev ett inlägg sist. Det har nog aldrig hänt sen jag började blogga 2008...

Den här hösten har på flera sätt varit en riktig skithöst. Jag har haft alldeles, alldeles för mycket att göra och det har gjort att jag inte mått helt bra. Jag har inte orkat hitta på roliga saker, än mindre blogga. Nu har jag precis hunnit landa i "normaltempo" igen efter att ha kombinerat praktik på heltid, studier på heltid OCH jobb på två ställen. Usch, det var så jobbigt att jag knappt kan tänka på det... Jag är så glad över att den galna perioden är över och jag håller fortfarande på att samla ihop mig själv efter all stress. Nästa vecka börjar jag packa ihop lägenheten och i januari går flyttlasset hem till Örkis, till min älskade man och vårt fina (nåja, om ett år eller så, åtminstone) hus. Det känns overkligt!

För tillfället är jag insnöad i Växjö. Tågen ska börja rulla igen under morgondagen, men det är oklart när och även oklart om det kommer att finnas bussar att tillgå om tågen inte kan gå. Surt – jag som verkligen hade längtat efter att få en lugn helg hemma med Oskar och att gå på lilla Ruths barndop. Nu får vi se hur det blir... 

Ni får hålla tillgodo med några pics från hösten i random ordning. 


Lilla huset på berget.

Höstens enda gå-ut-kväll. Middag på Deluxe med Erika. 

Annars har det mest blivit sådant här om kvällarna. Gott, men kanske inte så lyxigt (eller näringsrikt). 
 
Anledningen till att jag är fast i Växjö...
 
Nu hörs vi förhoppningsvis mer framöver! Kram på er.

PS. Hittade denna fina bild från Emmas och Robbans bröllop, maj 2010. Blir alldeles lycklig när jag ser den!