Summering: öluff

Jag lovade ju en slags summering av båtluffen och en sådan kan väl passa bra en regnig dag som denna. Kul förresten, att jag igår skrev ett inlägg om att det varit en sommar utan regn och idag vaknar jag av regnet som smattrar mot rutorna :-))
 
Vi besökte tre öar i Kykladerna. Santorini, Amorgos och Naxos. Alla tre öarna var fina semesteröar, men om vi ska ranka upplevelserna blir listan såhär:
1. Amorgos
2. Naxos
3. Santorini
 
Amorgos
Både Oskar och jag gillade Amorgos bäst. Ön har vild och vacker natur, flera härliga stränder, bra vandringsleder och fina klippbad men det som gör att vi båda placerar Amorgos i topp är stillheten, lugnet och bristen på såväl turister som nattliv och strandhålligång. Enda minuset med Amorgos är att det inte finns några bra badstränder i Katapola (där vi bodde). Det finns både stränder och klippbad i närheten, men jämfört med öns övriga utbud står de sig slätt. Vi hyrde därför moppe varje dag och körde runt till olika ställen och badade. Det fungerade jättebra för oss – vi älskar att åka runt och prova nya ställen, men moppe hade ju inte varit ett alternativ för till exempel en barnfamilj. Bil finns att hyra, men det är ganska mycket dyrare än moppe.
 
Katapola var i övrigt en supermysig by att bo i, och bristen på turister gör att man kan bo billigt och ändå ha finaste utsikten över bukten. Vi betalade 40 € per natt för ett rum med denna utsikt.
Jag skulle säga att Amorgos är en toppenö för ett aktivt par eller gäng som gillar att åka runt och uppleva olika sorters bad, byar och vandringar. Om man gillar att ligga på stranden och vill ha en bekväm semester finns bättre alternativ än Amorgos. 
 
Naxos
Naxos är en stor ö och eftersom vi mest höll oss på sydvästra sidan längs de långa stränderna kan jag inte uttala mig om öns övriga delar. Stränderna var dock helt fantastiska. Vi bodde på Prokopios beach och delar av den stranden var lika fin som Cottesloe beach i Perth. Ömsom gyllengul, ömsom vit sand och bländade turkost hav. Vad mer kan man begära av en solsemester? Tja, inget om man gillar att ligga på stranden och ta det lugnt, eller om man har små barn. Då är Naxos är ett toppenval.
 
Här finns också alla tänkbara bekvämligheter. Nästan alla hotell har pool, det finns supermarkets nära, liksom bageri och apotek. Turisterna är av naturliga skäl fler, främst barnfamiljer. Naxos stad ligger bara en kvart bort (med lokalbuss) och där finns ännu mer shopping, sevärdheter och en fin strandpromenad. 
 
På Naxos bodde vi på ett lägenhetshotell. Fullt utrustad lägenhet med trevlig balkong och gemensam pool kostade 40 € per natt.
 
Santorini
Mina känslor inför denna ö är blandade. Delar av Santorini är bland det vackraste jag har sett. Vyerna från Oia och Imerovigli är hisnande och öns historia, med vulkanutbrott och sjunkna landområden, är spännande. Hade vi bott på ett av de tjusiga hotellen i Oia, där poolerna stäcker sig över klippkanten och panoramautsikten över calderan finns att tillgå hela tiden hade vi nog haft en annan uppfattning. Nu bodde vi (liksom de flesta andra turister som inte är superrika) på andra sidan ön. Där är förvisso också vackert, med svart sand och branta berg, men stämningen här var i mitt tycke otrevlig (i Oskars tycke inte så farligt). Tjatiga kypare, hög dunka-dunka på stranden och mycket festande ungdomsgäng. Lyckligtvis bodde vi på ett hotell som låg 150 meter från stranden och där var det lugnt och stilla och fanns ett lummigt poolområde. 
Mitt råd till den som funderar på att åka till Santorini skulle nog vara att (om man har råd) bo på ett av lyxhotellen på utsiktssidan av ön samt att hyra en motorcykel och köra runt och titta på öns övriga delar. Under en heldag hinner man se nästan hela ön. 
 
 
Japp, det var en sammanfattning av våra intryck. Själva båtluffandet var hur enkelt som helst. Alla båtar gick i tid och boende ordnar man smidigt på plats eller via internet innan man anländer. De flesta ställen erbjuder gratis transfer till och från hamnen samt till och från flyget. Reser man under lågsäsong som vi gjorde brukar det inte vara några problem att hitta boende på plats. Reser man istället under högsäsong (mitten av juli och framåt) bör man boka i förväg. Då är även rumspriserna något högre. 
 
Vi hade köpt ett gäng superbra öguider från Kalimera. Dessa kan jag varmt rekommendera. Långt mer informativa och personliga än de vanliga guideböckerna från Vagabond etc. Det finns en guide som heter Öluffarskola, om någon skulle vara sugen på att ge sig ut på ett sådant äventyr ;-) 
 

Kommentarer :

#1: Kusin Julia

Åh vad det ser härligt ut! Blir verkligen s

skriven
#2: Julia igen

Dumma telefon.. Blir verkligen sugen skulle det stå :)

skriven

Kommentera inlägget här :